Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reprezentativitatea organizatiilor sindicale



Pentru a putea participa la negocierea contractelor colective de munca la diferite nivele nu este suficienta numai infiintarea organizatiei sindicale, ci ea trebuie sa fie reprezentativa la nivelul la care este interesata sa negocieze, caci nu toate organizatiile sindicale au dreptul de a participa la negocierea contractelor colective de munca, ci numai cele reprezentative.

Astfel, pentru a putea negocia contractul colectiv la nivel de unitate, sindicatul va trebui sa indeplinesca conditiile pentru dobadirea reprezentativitatii la acest nivel, federatia sindicala va trebui sa indeplinesca conditiile de reprezentativitate prevazute la nivel de ramura pentru a putea negocia la nivel de ramura, iar confederatia pe acelea de la nivel national daca doreste sa participe la negocierea contractului colectiv la nivel national.

Durata reprezentativitatii organizatiilor sindicale constatata de catre instanta judecatoreasca competenta nu este permanenta.

Potrivit dispozitiilor art. 36 alin. (1) din Legea nr. 130/1996, republicata, ”Reprezentativitatea (…) organizatiilor sindicale, stabilita in conditiile prezentei legi, este valabila pentru orice contracte colective de munca incheiate in termen de 4 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de constatare a reprezentativitatii.”
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Totodata, vorbim de autoritate de lucru judecat relativa in cazul hotararii judecatoresti prin care s-a constatat reprezentativitatea unei organizatii sindicale. Desi reprezentativitatea este valabila pentru orice contracte colective de munca incheiate in termen de 4 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, ea poate fi contestata in aceasta perioada de oricine are interes. A se vedea in acest sens Decizia nr. 8535/2000 pronuntata de Tribunalul Constanta – Sectia Civila.


 Reprezentativitatea sindicatului

  Consideratii generale

Problema conditiilor obtinerii reprezentativitatii la nivel de unitate a organizatiilor sindicale a constituit obiect de controversa atat in doctrina, cat si in practica judiciara.
Astfel, nu a existat un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. c) si ale art. 18 alin. (3) teza finala din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, referitor la conditiile necesare pentru dobandirea reprezentativitatii de catre organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate.

Conform art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996 „La negocierea contractelor colective de munca la nivel national, de ramura si de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc urmatoarele conditii: (...) c) la nivel de unitate:
-    au statut legal de organizatie sindicala;
-    numarul de membrii ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.

Art. 18 alin. (3) din Legea nr. 130/1996 dispune ca „Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. c), precum si daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.”

Datorita modului diferit de interpretare al instantelor chemate sa aplice legea, in practica s-a creat o jurisprudenta bogata si neunitara.

Tags: reprezentativitatea organizatiilor sindicalenegocierecontractul colectiv de muncahotarare judecatoreascajurisprudenta


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Reprezentativitatea organizatiilor sindicale
Rating:
Nota: 4.5 din 5 voturi

Articole conexe

Decizie de detasare. Model

Va prezentam mai jos un exemplu de model pentru decizia de detasare. Angajator...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Clauza de confidentialitate. Model de act aditional la CIM

Angajator ......................................... Adresa ............................................. Inregistrata la Registrul Comertului din...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Obiectivele de performanta. Modalitatea de stabilire (video)

de Www.consiliertv.ro
Atributiile nu se schimba, ci doar indicatorii de performanta care trebuie sa fie concomitent valabili, care este maniera pe care ati sugera-o sa o...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Atribuirea numerelor de identificare a CIM (video)

de Www.consiliertv.ro
Contractele individuale de munca. Dosarul personal al salariatului Fiecarui contract sau act aditional la contract i se aloca un numar unic de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."