Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Traian Basescu a promulgat Legea cetateniei romane



Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri decretul de promulare a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.36/2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr.21/1991.

Seful statului a promulgat actul normativ care faciliteaza redobandirea cetateniei de catre persoanele care au pierdut-o impotriva vointei lor sau din motive neimputabile lor, precum si pentru urmasii lor.

Deputatii au adoptat, pe 27 octombrie, cu 209 voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri, OUG 36 din 2009 pentru modificarea Legii cetateniei prin care este usurata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor.

Legea de aprobare a ordonantei a beneficiat de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare din Camera fiind considerata drept un act reparatoriu fata de cei care si-au pierdut cetatenia romana din cauza circumstantelor istorice.

Legea a suferit cateva modificari in Comisia juridica fata de forma adoptata de Senat. Astfel, persoanele care au pierdut cetatenia din motive neimputabile lor precum si descendentii lor pana la gradul III nu reprimesc cetatenia prin recunoastere, ci la cerere.

In al doilea rand, numarul membrilor comisiei din Ministerul de Justitie care analizeaza dosarele de redobandire a cetateniei a fost crescut de la 12 la 15 plus presedinte.

In cazul respingerii cererii de redobandire a calitatii de cetatean roman, deputatii juristi au dat posibilitatea unui recurs chiar si in cazul in care contestatia a fost anterior judecata de catre o curte de apel. Astfel nemultumitii pot face recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Senatul a adoptat pe 9 iunie, cu 85 de voturi pentru si sapte impotriva, OUG 36/2009 care modifica Legea cetateniei, astfel ca persoanele care au pierdut cetatenia romana si descendentii lor pana la gradul III sa poata cere redobandirea acesteia imediat dupa obtinerea dreptului de sedere.

Sursa: E-juridic.ro


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Traian Basescu a promulgat Legea cetateniei romane
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor

Conferinta cu tema: „Consolidarea mecanismelor de recuperare a creantelor in statele din sud - estul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Vanzare de drepturi litigioase

Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt privind concursul de admitere la INM

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea,...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Noi experti tehnici judiciari in specializarea „Silvicultura”

Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"