Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INTREBARI SI RASPUNSURI: Juridice



Intreruperea executarii pedepsei inchisorii. Cazul prevazut in art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen.  Stabilirea termenului intreruperii

Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea speciala. Executarea hotararilor penale
Indice alfabetic: Drept procesual penal
- intreruperea executarii pedepsei inchisorii
- cazul prevazut in art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen.
- stabilirea termenului intreruperii

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

         
C. proc. pen., art. 454 alin. (2), art. 457 alin. (21)

Potrivit art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., executarea pedepsei inchisorii poate fi intrerupta cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava care face imposibila executarea in continuare a pedepsei, iar instanta apreciaza ca intreruperea executarii pedepsei si lasarea in libertate a condamnatului nu prezinta pericol concret pentru ordinea publica.

Din prevederile art. 457 alin. (2) si alin. (21) raportat la art. 454 alin. (2) teza a doua C. proc. pen. rezulta ca instanta de executare tine evidenta intreruperilor acordate, iar la expirarea termenului, ia masuri pentru reinceperea executarii. Daca nu s-a stabilit un termen, judecatorul delegat al instantei de executare este obligat sa verifice periodic daca mai subzista cauza care a determinat intreruperea executarii pedepsei, iar cand constata ca aceasta a incetat, sa ia masuri pentru reincarcerarea condamnatului.

Prin urmare, aceste prevederi nu interzic stabilirea unui termen de intrerupere a executarii pedepsei inchisorii pentru cazul prevazut in art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. In acest caz, condamnatul poate, la expirarea termenului de intrerupere a executarii pedepsei inchisorii, sa formuleze o noua cerere de intrerupere intemeiata pe art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., daca starea sanatatii nu s-a ameliorat.

Modele de contracte si formulare juridice la zi!
ACUM lucrati mai sigur si economisiti timp.
Pentru prima oara, aveti modele de contracte
si formulare juridice complete,
gata verificate si in intregime corecte!

Prin sentinta nr. 288 din 5 noiembrie 2008, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I penala, a admis cererea formulata de condamnatul D.G. privind intreruperea executarii pedepsei de 4 ani inchisoare ce i-a fost aplicata prin sentinta penala nr. 49 din 26 februarie 2008 a Curtii de Apel Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. 2262 din 23 iunie 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In baza art. 455 alin. (1) C. proc. pen. raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., a dispus intreruperea executarii pedepsei inchisorii, pana cand starea de sanatate a acestuia se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare.

A impus condamnatului ca, pe durata intreruperii executarii pedepsei, sa respecte urmatoarele obligatii, prevazute in art. 4531 C. proc. pen.:
- sa nu depaseasca limita teritoriala a localitatii de domiciliu decat in conditiile stabilite de instanta;
- sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemat sau la organul de politie desemnat cu supravegherea de catre instanta, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
- sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus intreruperea;
- sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio arma.

In baza art. 4531 alin. (2) lit. f) C. proc. pen., a interzis condamnatului sa exercite profesia in exercitarea careia a savarsit faptele pentru care a fost condamnat prin sentinta penala nr.
49 din 26 februarie 2008 a Curtii de Apel Bucuresti.

A aplicat dispozitiile art. 454 alin. (11) C. proc. pen. si, in baza art. 454 alin. (12) C. proc. pen., a atras atentia condamnatului asupra acestor dispozitii, respectiv sa nu incalce cu rea-credinta obligatiile mentionate, in caz contrar instanta de judecata urmand sa revoce intreruperea executarii pedepsei si sa dispuna punerea in executare a pedepsei privative de libertate.

A dispus ca organul de politie desemnat cu supravegherea de catre instanta sa verifice periodic respectarea obligatiilor de catre condamnat, iar in cazul in care ar constata incalcari ale acestora sa sesizeze de indata instanta de executare.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca petentul a solicitat intreruperea executarii pedepsei la care a fost condamnat, dat fiind ca afectiunile de care sufera il pun in imposibilitate de a suporta regimul de penitenciar.

Instanta de fond a constatat ca, prin sentinta nr. 49 din 26 februarie 2008 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I penala, definitiva prin decizia nr. 2262 din 23 iunie 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, petentul a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta, favorizare a infractorului, inselaciune, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals si a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova la data de 6 august 2008, pedeapsa urmand sa expire la data de 5 august 2012.

Din concluziile raportului de expertiza medico-legala dispusa de instanta, s-a constatat ca acesta sufera de ciroza, gastrita, diabet zaharat si fibrilatie arteriala paroxistica, iar comisia de expertiza a propus, fata de aceste diagnostice, dar si fata de patologia asociata acestor boli, intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de 3 luni, timp in care condamnatul se afla in imposibilitatea executarii pedepsei.

Impotriva sentintei a declarat recurs Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, invocand motive de nelegalitate si netemeinicie, intrucat instanta de fond a dispus intreruperea executarii pedepsei la care a fost condamnat petentul, fara sa precizeze in dispozitivul hotararii atacate si perioada de 3 luni, de altfel mentionata in concluziile raportului de expertiza efectuat in cauza, dar si in textul de lege aplicabil spetei.

Se solicita admiterea recursului, casarea hotararii si stabilirea termenului de 3 luni pentru perioada intreruperii executarii pedepsei.

Examinand hotararea prin prisma criticilor formulate de parchet, ca si sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art. 3856 alin. (3) C. proc. pen., Inalta Curte de Casatie si Justitie constata ca recursul este fondat pentru urmatoarele considerente:
Potrivit art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., executarea pedepsei inchisorii poate fi intrerupta cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava care face imposibila executarea in continuare a pedepsei, iar instanta apreciaza ca intreruperea executarii pedepsei si lasarea in libertate a condamnatului nu prezinta pericol concret pentru ordinea publica.

Din economia acestor dispozitii legale, pentru a se dispune intreruperea executarii pedepsei, instanta trebuie sa constate indeplinirea a doua conditii esentiale, respectiv existenta unei boli grave constatata printr-o expertiza medico-legala si inexistenta pericolului pentru ordinea publica in caz de punere in libertate a condamnatului.

Cele doua conditii sunt intrunite in cauza, discutia purtandu-se doar asupra necesitatii stabilirii unei durate de intrerupere a executarii pedepsei.

Art. 457 alin. (21) raportat la art. 454 alin. (2) C. proc. pen. prevede ca instanta de executare tine evidenta intreruperilor acordate si, la expirarea termenului, ia masuri pentru reinceperea executarii. Daca nu s-a stabilit un termen, judecatorul delegat al instantei de executare este obligat sa verifice periodic daca mai subzista cauza care a determinat intreruperea executarii pedepsei, iar cand constata ca aceasta a incetat, sa ia masuri pentru reincarcerarea condamnatului.

Reglementarile de mai sus nu interzic, ci presupun stabilirea unei durate limita de intrerupere a executarii pedepsei pentru existenta unei boli grave.
In aceste conditii, pentru a evita sustragerea condamnatilor de la executarea pedepselor si a asigura realizarea finalitatii procesului penal, este justificata stabilirea unei durate de intrerupere a executarii pedepsei, cu obligarea de prezentare a condamnatului pentru reincarcerare la expirarea termenului stabilit de instanta.

Nimic nu impiedica condamnatul ca, la expirarea perioadei stabilite pentru intreruperea executarii pedepsei, sa formuleze o noua cerere cu acelasi obiect, daca starea sanatatii nu s-a imbunatatit.

In cauza, avand in vedere si concluziile raportului de expertiza medico-legala, Inalta Curte de Casatie si Justitie apreciaza ca se impune intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de 3 luni, incepand cu data pronuntarii prezentei decizii.

Se recurge la stabilirea acestei limite de incepere a curgerii termenului ( dies a quo), pentru ca persoanei condamnate nu i se poate imputa scurgerea deja a perioadei de care ar fi beneficiat si pentru a se asigura efectiv timpul necesar ameliorarii sanatatii condamnatului.

Pentru considerentele de mai sus, in baza art. 38515 pct. 2 lit. d) C. proc. pen., Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul, a casat sentinta atacata si, rejudecand, a dispus intreruperea executarii pedepsei pe o durata de 3 luni, incepand cu data de 24 februarie 2009.

Sursa: scj.ro   ( I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 652 din 24 februarie 2009 )


Tags: intreruperea executarii pedepsei inchisoriidrept procesual penaljustitie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

INTREBARI SI RASPUNSURI: Juridice
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor

Conferinta cu tema: „Consolidarea mecanismelor de recuperare a creantelor in statele din sud - estul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Vanzare de drepturi litigioase

Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt privind concursul de admitere la INM

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea,...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Noi experti tehnici judiciari in specializarea „Silvicultura”

Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic...
Resurse juridice
Citeste mai departe

3ComentariiAdauga comentariul tau

1
cr9 19-Mar-2010
Am si eu o intrebare pt dvs va rog mult daca imi puteti rapunde am si eu o problema mare sa va explic am comis o infractiunde in urma cu 3 ani pt consum de droguri si mi au dat 3 ani pt nimik toata trebuia sa iau o amenda penala dar miau dat 3 ani pt nimik toata am avut o bucatica mica de hasis nici un gram nu avea si tinand cont ca nu sunt recidivist mi au dat 3 ani si un avocat mia zis ca ce am avut eu trebuia sa mi dea amenda penala ca nam avut mult dar iei mau bagat la trafic si la introducere de froguri in tara am avut o avocata din buc care nu a facut nimik si iam dat si 1000 de euro sa ma scape si na facut nimik mam trezit ca tre sa ma prezint la tribunal mia zis sa stau linistit ca nu se intampla nimik si acu stau fugit prin afara si am citit undeva ca cei care au pedeapsa pana in 5ani si eu cum am 3 ani as putea sa scap daca nu fac nimik pe aici sau mi se prescrie fapta va rog mult lamuriti.ma nu e corect ce se intampla in tara noastra altii au kile de droguri si eu am facut o prostie si imi da 3 ani pt nimik nu e normal sa fac puscarie pt 0,03 grame ce naiba na avut niic un gram nu e corect va multumesc mult si astept raspunsul dvs va multumesc mult
2
adriana 01-Mar-2010
sant o mama si o sotie disperata.cer ajutor urgent.sotul meu este arestat in germania din 2008-09-00 avand o pedeapsa de 2,6 ani din care a executat 1,6 luni.in aceasta perioada a executarii el a suferit un preinfart,avand si alte probleme de sanatate.in aceasta luna are comisie.se poate elibera/.unul din cei 2 copii minori a suferit o depresie grava din cauza lipsei tatalui.eu ma aflu in incapacitatea de plata a tratamentului si singura solutie de a depasi aceasta depresie a lui,este de a-si vedea tatal.are varsta de 6.7ani,iar cel mic 2,4 ani.eu din data de 11.02.2010.fost data afara din serviciu.cum pot proceda in aceasta situatie...nu-mi permit sa platesc un avocat/
3
anonima 05-Dec-2009
m un iubit despre care am auzit dde la surse sigure k ar fi facut puscarie??va rog sa-mi spuneti de unde as putea sa aflu daca este asa??exista vreo modalitate de a cauta undeva un rapsuns??va rog sa ma ajutati...
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."