Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce aspecte trebuie sa aiba in vedere magistratul pentru folosirea prezumtiilor?



Ce aspecte trebuie sa aiba in vedere magistratul pentru folosirea prezumtiilor? Cum trebuie procedat in lumina jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, la Instanta de Apel, cu privire la ascultarea inculpatului prezent in instanta?

In lumina jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului si, in special, a hotararii din 25 iulie 2000 din cauza Tierce si altii impotriva San Marino, inculpatul trebuie ascultat de instanta de apel, iar in cazul in care nu este prevazuta calea de atac a apelului, de catre instanta de recurs, oricare ar fi solutia - de condamnare sau de achitare - a instantei de fond si oricare ar fi motivul de apel sau de recurs invocat.

Prin sentinta penala nr. 90/F din 21 iunie 2006, pronuntata de Tribunalul Valcea, in baza art. 11 pct. 2 lit. b) raportat la art. 10 alin. (1) lit. f) C. proc. pen., cu aplicarea art. 13 C. pen. si a art. 144 din Legea nr. 8/1996, modificata prin Legea nr. 285/2004, s-a incetat procesul penal privind pe inculpatul A.A., sub aspectul infractiunilor prevazute in art.140 alin. (1) lit. c) si art. 1399 din Legea nr. 8/1996, modificata prin Legea nr. 285/2004.

Prin decizia nr. 13/A din 1 februarie 2007 pronuntata de Curtea de Apel Pitesti, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, apelul declarat de procuror a fost admis, sentinta atacata a fost desfiintata si s-a dispus condamnarea inculpatului pentru savarsirea a doua infractiuni prevazute in art. 1398 din Legea nr. 8/1996, modificata prin Legea nr. 285/2004, cu aplicarea art. 13 C. pen.

Contracte si formulare juridice la zi!
ACUM lucrati mai sigur si economisiti timp.
Pentru prima oara, aveti modelul complet,
gata verificat si in intregime corect!

Impotriva acestei decizii, in termen legal, inculpatul a declarat recurs, sustinand, prin aparatorul ales, ca hotararea este lovita de nulitatea absoluta prevazuta in art. 197 alin. (2) C. proc. pen., deoarece instanta de apel, contrar dispozitiilor art. 378 alin. (11) C. proc. pen., nu a procedat la ascultarea inculpatului, desi era obligata intrucat prima instanta nu pronuntase impotriva acestuia o hotarare de condamnare.

Inaltei Curte de Casatie si Justitie, examinand atat motivele de recurs invocate, cat si din oficiu ambele hotarari, conform prevederilor art. 3859 alin. (3) C. proc. pen., combinate cu art. 3856 alin. (1) si art. 3857 C. proc. pen., constata ca recursul declarat de inculpat este fondat pentru urmatoarele considerente:

Potrivit art. 378 alin. (11) C. proc. pen., „cu ocazia judecarii apelului, instanta este obligata sa procedeze la ascultarea inculpatului prezent, potrivit dispozitiilor cuprinse in Partea speciala, Titlul II, Capitolul II, atunci cand acesta nu a fost ascultat la instanta de fond, precum si atunci cand instanta de fond nu a pronuntat impotriva inculpatului o hotarare de condamnare.”

Din economia textului de lege mentionat rezulta ca instanta de prim control judiciar nu putea dispune condamnarea inculpatului direct in apel, dupa ce prima instanta incetase procesul penal fata de acesta, decat in urma audierii inculpatului, care a fost prezent la judecata in apel.

Textul art. 378 alin. (11) C. proc. pen. a fost introdus in Codul de procedura penala prin Legea nr. 356/2006, in urma constatarii de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului - in cauza Constantinescu contra Romaniei - a incalcarii dreptului reclamantului la un proces echitabil, drept garantat de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. S-a sustinut ca instanta de apel, precum si instanta de recurs - in cazul in care nu este prevazuta calea de atac a apelului - au obligatia de a examina o cauza in fapt si in drept si nu pot proceda la o apreciere globala asupra vinovatiei sau a inocentei inculpatului, fara a-l asculta pe acesta si fara a evalua, in mod direct, elementele de proba prezentate personal de inculpat, in caz contrar procedura derulata in fata lor neindeplinind exigentele unui proces echitabil. Ca atare, in lumina acestei jurisprudente, inculpatul trebuie ascultat de instanta de apel, iar in cazul in care nu este prevazuta calea de atac a apelului, de catre instanta de recurs, oricare ar fi solutia - de condamnare sau de achitare - a instantei de fond si oricare ar fi motivul de apel sau de recurs invocat. In acest sens sunt concluziile instantei de la Strasbourg, in hotararea din 25 iulie 2000 din cauza Tierce si altii impotriva San Marino.

In aceste conditii, hotararea instantei de apel din prezenta cauza, care se bazeaza exclusiv pe analiza probelor administrate de prima instanta, este nelegala, iar imprejurarea ca inculpatului i-a fost acordat ultimul cuvant nu dispenseaza instanta de apel de obligatia de a-l audia.

Cum potrivit dispozitiilor legale (art. 371 alin. 2 C. proc. pen.) procedura in fata instantei de apel urmeaza aceleasi reguli ca si cea din fata primei instante, instanta de apel avand competenta de a se pronunta atat asupra chestiunilor de fapt, cat si asupra celor de drept, aceasta instanta poate, dar numai dupa administrarea de probe, inclusiv audierea inculpatului, conform principiului nemijlocirii, sa dispuna achitarea ori condamnarea inculpatului.

Desi nulitatea invocata de inculpatul recurent nu face parte din categoria nulitatilor absolute strict enumerate de legiuitor in dispozitiile art. 197 alin. (2) C. proc. pen., ci reprezinta o nulitate relativa, Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru argumentele expuse anterior si avand in vedere dispozitiile art. 197 alin. (1) si (4) C. proc. pen., apreciaza ca se impune casarea hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de apel, pentru a fi audiat inculpatul, pentru a i se da posibilitatea administrarii de probe in aparare si pentru a nu fi privat de o cale de atac.

In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 38515 pct. 2 lit. c) C. proc. pen., recursul a fost admis, decizia atacata a fost casata si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de apel, fiind necesara administrarea de probe.



Tags: magistratprezumtiidrepturile omuluijuridicelegijustitie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ce aspecte trebuie sa aiba in vedere magistratul pentru folosirea prezumtiilor?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor

Conferinta cu tema: „Consolidarea mecanismelor de recuperare a creantelor in statele din sud - estul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Vanzare de drepturi litigioase

Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt privind concursul de admitere la INM

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea,...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Noi experti tehnici judiciari in specializarea ā€˛Silviculturaā€¯

Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."