Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de donatie - model



Contract de donatie1) - model



Incheiat astazi .........................
la .............................................

I. PARTILE CONTRACTANTE
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


1.1. ............................................(numele si prenumele)cu domiciliul in ...................................., (localitatea) str. ................................. nr. ......., bloc ......, scara ......., etaj ......., apartament ......, judetul/sectorul ..............................., nascut(a) la data de ..........................., in ................................, judetul/sectorul ..................., (ziua, luna, anul) (localitatea) fiul (fiica) lui ....................................... si al (a) ......................................, avand actul de identitate seria ........... nr. ..................... eliberat de ............................................ la data de ...................................., codul numeric personal .............................................., in calitate de donator si

1.2. .......................................... (numele si prenumele) cu domiciliul in ....................................., (localitatea) str. .................................. nr. ......., bloc ......, scara ......., etaj ......., apartament ......, judetul/sectorul ........................., nascut(a) la data de ............................., (ziua, luna, anul) in ...............................,(localitatea) judetul/sectorul ....................., fiul (fiica) lui (a) ...................................... si al ......................................, avand actul de identitate seria ........... nr. ..................... eliberat de ............................................ la data de ...................................., codul numeric personal .............................................., in calitate de donatar
sau

1.2. Asociatia/Fundatia/Uniunea/Federatia .................................................................. cu sediul in .................................., (localitatea) str. ................................... nr. ........., bloc .........., scara ........., etaj ......., apartament ........., judetul/sectorul ................................., inscrisa la ................................. in registrul .......................................... sub nr. ............................., pe baza certificatului de inscriere nr. .......................... din ........................, avand contul nr. ............................. deschis la ........................................., telefon ......................., fax ..........................., reprezentata de ................................................., cu functia de ......................................., in calitate de donatar au convenit sa incheie prezentul
contract  de donatie cu respectarea urmatoarelor clauze:

II. OBIECTUL CONTRACTULUI

2.1. Eu, ........................................, in calitate de donator, donez donatarului urmatoarele bunuri: .............................................................................................................................
................................................................................................................. .

Bunurile donate au fost dobandite de mine, donatorul, astfel: ................................................... ......................................................................................................... si le evaluez la suma de ................................ lei, exclusiv in scopul stabilirii taxei de timbru.

Eu, donatorul, declar ca bunurile de mai sus au fost predate in folosinta donatarului la data de ............................, astfel cum rezulta din inscrisul sub semnatura privata incheiat cu donatarul.

2.2. Eu, .................................., donatarul, declar ca primesc2) cu recunostinta donatia facuta de donator privind bunurile mentionate si descrise mai sus, bunuri pe care le-am preluat in folosinta la data de ................ pe baza inscrisului sub semnatura privata, mentionat mai sus.

3. CLAUZE FINALE

3.1. Prezentul
contract  a fost redactat intr-un numar de .............. exemplare la Biroului Notarului Public ....................... .

3.2. S-au eliberat partilor ...................... exemplare, un exemplar pastrandu-se in arhiva biroului notarial.

              DONATOR                                                                         DONATAR

Codul fiscal in instanta! Cum obtineti verdicte pozitive in fata oricarei Instante, pentru orice litigiu fiscal? ...Click aici pentru detalii!



Note

1. Donatia se face prin act autentic si este un act de liberalitate prin care donatorul da, irevocabil, un lucru donatarului.
2. Acceptarea donatiei se poate face in actul de donatie sau printr-un act posterior, dar numai inainte de moartea donatarului, caz in care donatia nu produce efecte decat din ziua in care s-a comunicat donatorului actul de acceptare (art. 814 Cod civil). N.B.
Alte prevederi ale legii:
● Substitutiile sau fideicomisele sunt prohibite (art. 803 Cod civil).
● Este nula de drept  orice dispozitie in care donatarul va fi fost insarcinat sa conserve si sa transmita unui tert bunul care face obiectul donatiei (art. 803 Codul civil), cu exceptia cazului in care donatorul nu l-ar primi sau nu l-ar putea primi (art. 804 Cod civil).
● Donatia nu-l obliga pe donator si nu produce nici un efect decat din ziua acceptarii.
● Donatiile facute minorilor si interzisilor se accepta de parinte sau de catre tutore, iar cele facute surdomutului care nu stie sa scrie se accepta de acesta, dar numai daca este asistat de un curator special.
● Donatia intre vii, pentru bunuri viitoare, este revocabila (art. 821 Codul civil).
● Este nula orice donatie facuta cu vreo conditie a carei indeplinire depinde numai de vointa donatorului sau daca s-a facut sub conditia de a satisface datorii ori servicii inexistente la data donatiei sau care nu erau mentionate in actul de donatie (art. 822 si 893 Codul civil).
● In actul de donatie, donatorul poate stipula (numai in favoarea sa) intoarcerea bunurilor donate atat in cazul in care donatorul ar muri inaintea lui, cat si atunci cand donatarul si descendentii sai ar muri inaintea sa (art. 825 Cod civil).
● Donatia de mobile este valabila numai atunci cand obiectele donate sunt inscrise intr-un act estimativ semnat de parti (art. 827 Cod civil).
● Donatia intre vii se revoca pentru neindeplinirea conditiilor sub care a fost facuta pentru nastere de copii, dupa incheierea actului de donatie si pentru ingratitudine in acest din urma caz, daca donatarul a atentat la viata donatorului; este culpabil de delict, cruzimi si injurii grave fata de donator (art. 829 si 831 Cod civil).
● Revocarea de
drept  a donatiei nu se face niciodata pentru ingratitudine. Cererea de revocare pentru ingratitudine se poate face in termen de 1 an din ziua comiterii faptei sau din ziua cand donatorul a cunoscut fapta.
Revocarea pentru ingratitudine nu poate sa infirme instrainarile facute de donatori, ipotecile sau alte sarcini reale, cu care ar fi grevat bunul donat.
● Donatiile prin
acte  intre vii facute de persoane care nu au copii sau descedenti in timpul incheierii lor – indiferent de valoare si de titlul sub care s-au efectuat – sunt revocate de drept  daca donatorul dobandeste un copil din casatorie sau din afara casatoriei (inclusiv daca a fost conceput in timpul donatiunii).
● Prescriptia actiunii de revocare a donatiei se suplineste dupa 30 de ani de la nasterea copilului (art. 840 Codul civil).
● Donatiile nu pot depasi o cantitate din bunurile donatorului, daca are copii, (in raport cu numarul lor), sau parinti (art. 841-843 Cod civil). In cazul in care trec peste partea disponibila, se reduc la aceasta parte (art. 847 Cod civil). Reductiunea se poate cere numai de mostenitorii rezervatari, mostenitorii acestora sau cei care infatiseaza drepturile lor (art. 848 Cod civil). Calculul si ordinea reductiunilor se face conform prevederilor art. 849-885 Cod civil.


Tags: contract de donatiemodel contract de donatiecontractdonatieCodul civilactedrept


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contract de donatie - model
Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi

Articole conexe

MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor

Conferinta cu tema: „Consolidarea mecanismelor de recuperare a creantelor in statele din sud - estul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Vanzare de drepturi litigioase

Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt privind concursul de admitere la INM

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea,...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Noi experti tehnici judiciari in specializarea ā€˛Silviculturaā€¯

Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."