Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordin 3055. Stocuri



  Intrebare: Conform Ordinului 3055/2009 Art. 166 - Activele de natura stocurilor nu trebuie reflectate in bilant la o valoare mai mare decat valoarea care se poate obtine prin utilizarea sau vanzarea lor. In acest scop, valoarea stocurilor se diminueaza pana la valoarea realizabila neta, prin reflectarea unei ajustari pentru depreciere.


Va rog sa-mi spuneti daca aceste ajustari de valoare ale stocului se pot face si cu alta ocazie decat la momentul pregatirii situatiilor financiare? Cum se determina valoarea realizabila neta? Daca se constata o scadere a pretului de vanzare a unui produs sub pretul de achizitie se pot folosi aceste ajustari de valoare? Cum se reflecta in contabilitate aceste ajustari de valoare si in ce baza pot fi inregistrate in contabilitate?

Raspuns: Potrivit Reglementarilor contabile armonizate, aprobate prin OG 3055/2009, ajustarile pentru deprecierea activelor, in general, se efectueaza cu prilejul inventarierii, cand activele trebuie evaluate in scopul intocmirii situatiilor financiare anuale, iar bunurile trebuie reflectate pe baza valorii de inventar  (pct. 54 din Reglementari).

Evaluari se mai produc si cu ocazia reorganizarilor de intreprinderi (divizari, fuziuni), in vederea  stabilirii raportului de schimb pentru titlurile de participare.

In cazul stocurilor, in urma inventarierii trebuie determinata valoarea realizabila neta, care reprezinta pretul de vanzare estimat care ar putea fi obtinut pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, minus costurile estimate pentru finalizarea bunului, atunci cand este cazul, si costurile estimate necesare vanzarii (pct. 56 alin. 2 din Reglementari).

Daca in urma inventarierii se constata ca valoarea contabila este mai mare decat valoarea realizabila neta, diferenta trebuie reflectata prin inregistrarea unei ajustari pentru deprecierea stocurilor (pct. 149 alin. 2 si pct. 166 din Reglementari).

Valorile realizabile nete se determina, de regula, de evaluatori profesionisti sau de personalul unitatii care a participat la inventariere, care are pregatire tehnica si economica corespunzatoare domeniului de activitate (operatiunea este similara cu evaluarea activelor fixe, descrisa la pct. 56 alin. 1 din Reglementari).


Inregistrarile in contabilitate au la baza rapoartele de evaluare sau listele de inventariere, in functie de modalitatea de evaluare, iar ajustarile pentru aducerea stocurilor la valoarea realizabila neta se realizeaza prin inregistrarea deprecierii pe seama cheltuielilor, prin formula contabila:
     6814 “Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante” = 391 – 398 “Ajustari pentru deprecierea stocurilor si productiei in curs de executie” (in functie de natura stocurilor)


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ordin 3055. Stocuri
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"