Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata impozit forfetar in cazul incheierii anului pe pierdere



Intrebare:

De la o societate cu raspundere limitata s-a achitat impozit pe profit, iar la sf anului a finalizat pierderea ( impozit pe profit de recuperat ) acum este tot cu pierdere mai plateste impozit forfetar?

Raspuns:

Potrivit art.18 din Codul fiscal, in cazul in care impozitul pe profit este mai mic decat impozitul minim, contribuabilii sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.

Impozitul pe profit aferent trimestrului/anului se calculeaza potrivit prevederilor Titlului II din Codul fiscal, inclusiv cele referitoare la recuperarea pierderii fiscale prevazute la art. 26 din Titlul II -Impozitul pe profit.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Impozitul minim se stabileste in functie de veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent din care se scad veniturile exceptate prevazute de alin. (4) al articolului 18 din Codul fiscal.

Astfel, chiar daca societatea a inregistrat pierdere in anul 2008 si in primele trimestre din 2009, pentru anul 2009 datoreaza impozit minim. Se va plati diferenta dintre impozitul minim si impozitul pe profit de recuperat stabilit prin declaratia 101 pentru anul 2008.

Pentru exemplificare redam mai jos punctul 114 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

„O societate comerciala inregistreaza la sfarsitul anului 2008 pierdere fiscala in suma de 700 lei. In cursul anului 2009 societatea inregistreaza in trimestrul I pierdere fiscala, iar in trimestrul al II-lea inregistreaza un profit impozabil in suma de 13.200 lei.

Impozit pe profit aferent trimestrului al II-lea = (13.200-700) x 16% = 2.000 lei

Pentru incadrarea in prevederile art. 18 alin. (2) contribuabilul ia in calcul veniturile totale inregistrate la 31 decembrie 2008, determinand un impozit minim in valoare de 2.200 lei, corespunzator transei de venituri totale anuale in suma de 35.000 lei.

Pentru perioada 1 mai 2009-30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea impozitul minim se calculeaza in mod corespunzator prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultit cu 2 (lunile mai si iunie), astfel: (2.200/12) x 2 = 367 lei.

Avand in vedere ca impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este in suma de 2.000 lei, iar impozitul minim calculat pentru aceeasi perioada este de 367 lei, contribuabilul are obligatia de plata a impozitului pe profit in suma de 2.000 lei.”


Tags: impozitul forfetarimpozitul minimCodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Plata impozit forfetar in cazul incheierii anului pe pierdere
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"