Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nivelul legal al ratei dobanzii



Intrebare:

Care este nivelul deductibil al ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta pentru anul fiscal 2009 si cand si prin ce act normativ s-a modificat ultima data?

Raspuns:

Profitul impozabil este definit potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.

Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la calculul profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitatea proprie, conform dispozitiilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.

Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, in cheltuieli de exploatare, cheltuieli financiare si cheltuieli extraordinare. Cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar se regasesc in grupa cheltuielilor financiare.

Dobanzile de asemenea se tin pe natura lor, respectiv cele aferente imprumuturilor si datoriilor asimilate, dobanzi datorate creditelor acordate de banci etc.

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile integral la calculul profitului impozabil, daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.

Gradul de indatorare a capitalului se calculeaza ca un raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare mai mare de un an si capitalul propriu. In capital imprumutat se includ si imprumuturile mai mici de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestora(de ex. un imprumut pe sase luni care este prelungit pe inca trei luni si iar pe trei luni).

Capitalul propriu se calculeaza ca o medie a soldurilor existente la inceputul si sfarsitul perioadei de calcul. Capitalul propriu cuprinde capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profit nedistribuit, rezultatul exercitiului si alte elemente de capital propriu.

Capitalul propriu se calculeaza ca o medie a soldurilor existente la inceputul si sfarsitul perioadei de calcul. Capitalul propriu cuprinde capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profit nedistribuit, rezultatul exercitiului si alte elemente de capital propriu.

In cazul in care gradul de indatorare astfel determinat este mai mic sau egal cu trei, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile integral.

Pentru cheltuielile cu dobanzile datorate pentru imprumuturile obtinute de la:

- bancii internationale de dezvoltare,
- imprumuturi garantate de stat,
- societati comerciale bancare, romane si straine,
- sucursalele bancilor straine.

Pentru mai mute detalii apasa aici



Tags: rata dobanziideductibilitatea ratei dobanzii Codul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Nivelul legal al ratei dobanzii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Dean 26-Mai-2011
Vous avez de bons points il, c'est pourquoi j'aime toujours verifier votre blog, Il semble que vous etes un expert dans ce domaine. maintenir le bon travail, Mon ami recommander votre blog.

Mon francais n'est pas tres bon, je suis de l'Allemagne.

Mon blog:
credits personnels aussi sos Rachat De Credit
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."