Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie privind asigurarile de pensii, asigurarile de sanatate si asigurarile de viata



Cum se inregistreaza retragerea primelor suplimentare din asigurarea de viata? Se constituie stat si are acelasi regim din punctul de vedere al impozitelor, declaratiilor?

Pentru un raspuns complet o sa facem o descriere a cazurilor de asigurari suplimentare si ce implicatii au din punct de vedere fiscal.

Conform Codului fiscal, sunt mentionate urmatoarele cheltuieli cu primele suplimentare de asigurare, asigurari acceptate ca deductibilitate:

1) cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant;
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb lei/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.

2) cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate efectuate de angajator, deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant;

Acum va sta la dispozitie CD-ul
Cele mai cautate 50 monografii contabile

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb lei/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.

Daca este vorba de o schema de pensii facultative

Pana la data de 31.12.2008 aceste cheltuieli au fost deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, limita de deductibilitate a fost majorata la 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Nu exista o limita maxima pentru constituirea pensiei facultative, in schimb acestea sunt deductibile in limita a 400 euro pe an.

Transformarea contributiilor retinute pentru schemele de pensii facultative din lei in euro, pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Sumele deductibile aferente contributiei facultative de pensii apar in statul de salarii, afecteaza impozitul pe salarii in sensul diminuarii lui si nu au niciun impact asupra declaratiilor.

EXEMPLU

Dl. Popescu Andrei are locul de munca de baza la S.C. A&M S.R.L., unde este si singurul angajat si, incepand cu data de 01.01.2009, adera la un fond de pensii facultative. Conform protocolului incheiat intre angajator si reprezentantii salariatilor, contributiile la schemele facultative de pensii se suporta in mod egal de catre angajat si angajator. La data de 01.01.2009, dl. Popescu Andrei are un venit salarial brut lunar de 1.682 lei. Conform actului de aderare incheiat, contributia totala va fi de 120 lei, din care 60 lei se va suporta de catre participant, iar 60 lei se va suporta de catre angajator.

Prezentam urmatorul mod de calcul al contributiei deductibile la calculul impozitului pe profit, in cazul angajatorului, si la calculul impozitului pe venit, in cazul salariatului, la nivelul anului fiscal 2009:

Sal. Realizat (1)

CAS (2)=10,5% x (1)

CAS (3)= 5,5% x (1)

Fond somaj (4)=0,5% x (1)

Venit net (5)=(1)-(2)-(3)-(4)

Contrib. la fond facult. de pensii (6)

Ded. pers. baza (7)

Venit baza calcul (8)=(5)-(6)-(7)

Impozit (9)=16% x (8)

Retineri (10)

Sal. net (11)=(5)-(9)-(10)

1.682

177

93

8

1.404

60

170

1.174

188

60

1.156

 

Plafonul maxim pentru deductibilitatea cheltuielii cu contributia la fondul facultativ de pensii: 400 euro x 3,9852 (cursul din data 31.12.2008) = 1.594 lei.

Plafonul atins de societate = 60 x 12 luni = 720 lei, suma care este integral deductibila, intrucat aceasta nu depaseste valoarea 1.594 lei.

Pentru mai multe detalii apasa aici

 


Tags: monografiimonografii contabilepensii privateasigurari de viataasigurarile de pensii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Monografie privind asigurarile de pensii, asigurarile de sanatate si asigurarile de viata
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."