Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a dividendelor repartizate catre actionari, persoane fizice



EXEMPLU



Se considera societatea ALFA S.A. care, in exercitiul financiar 2007 a inregistrat un profit contabil net in suma de 150.000 lei. Din profitul net realizat, la sfarsitul exercitiului financiar a fost repartizata la rezerve legale suma de 7.500 lei (150.000 lei x 5%).

Sedinta Adunarii generale a actionarilor din data de 01 aprilie 2008 a avut ca obiectiv principal aprobarea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2007 si repartizarea profitului net. S-a stabilit ca partea ramasa nerepartizata din profitul aferent anului 2007, in valoare de 142.500 lei, sa fie distribuita sub forma de dividende celor 3 actionari ai societatii, proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.

Situatia dividendelor distribuite se prezinta astfel:

  • 35.625 lei (25%) – actionar A (persoana fizica romana);

  • 64.125 lei (45%) – actionar B (persoana fizica romana);

  • 42.750 lei (30%) – actionar C (persoana fizica nerezidenta – cetatenie germana).

Determinarea impozitului pe dividende

Pentru dividendele distribuite, societatea a constituit si virat catre bugetul de stat, impozit pe dividende in suma de 22.372 lei (5.700 lei + 10.260 lei + 6.412 lei), determinat prin aplicarea urmatoarelor cote de impozitare asupra dividendelor brute:

  • 16%, in cazul dividendelor distribuite actionarilor, persoane fizice romane, potrivit Codului fiscal (Titlul III „Impozitul pe venit”, Cap. V „Venituri din investitii”, art. 67), veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora;

  • 15%, in cazul dividendelor distribuite actionarului strain, conform prevederilor Codului fiscal (Titlul V „Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania”, Cap. 1 „Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti”, art. 116 si 118), coroborate cu prevederile Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital , semnata la Berlin la 4 iulie 2001 (aprobata prin Legea nr. 29/16 ianuarie 2002), care se aplica incepand cu data de 01 ianuarie 2004 (in baza Ordinului finantelor publice nr. 228/2004). Presupunem ca actionarul strain a prezentat societatii, in momentul platii dividendelor, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta (R.F. Germania).

Plata dividendelor s-a efectuat, conform hotararii Adunarii generale a actionarilor, in termen de 3 luni de la data aprobarii situatiilor financiare anuale (data de 01.08.2008), in moneda nationala. Cu toate acestea, viramentele catre actionarul strain la solicitarea acestuia s-au efectuat in contul lui personal, deschis in valuta si mentionat de catre actionarul strain. Operatiunile valutare trebuie efectuate cu respectarea reglementarilor emise de Banca Nationala a Romaniei.

Obtinerea valutei necesare achitarii dividendelor in valuta catre actionarul strain s-a realizat prin licitatie valutara, banca la care societatea are deschise conturile curente efectuand operatiunea de cumparare de valuta (9.463 euro, la cursul valutar de 3,84 lei/euro), prin vanzarea sumei de 36.338 lei, care reprezinta valoarea dividendelor datorate actionarului strain.

NOTA
Presupunem ca societatea face parte din categoria operatorilor economici si, in consecinta, aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Inregistrari contabile

31.12.2007
Profitul net contabil realizat la inchiderea exercitiului financiar curent, repartizat la rezerve legale, conform legii:

129
„Repartizarea profitului”

=

1061
„Rezerve legale”

7.500



NOTA
Potrivit punctului 222, alin.(4) si (6) (modificat si completat conform pct. 17 si 18 din Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2374/ 2007) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 „Rezultatul reportat”, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale.

Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

Inchiderea conturilor 121 si 129 se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele 2 conturi apar cu soldurile corespunzatoare in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.

La inceputul anului urmator se inchide soldul contului de rezultate din anul anterior, astfel:

- inchiderea contului pe seama rezultatului reportat

121
„Profit sau pierdere”

=

1171
„Rezultatul reportat reprezentand
profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita”

142.500



- inchiderea conturilor folosite la constituirea rezervei legale

121
„Profit sau pierdere”

=

129
„Repartizarea profitului”

7.500

Aprobarea situatiilor financiare de catre AGA. Distribuirea dividendelor catre actionari

Dupa aprobarea situatiilor financiare se inregistreaza distribuirea rezultatului pe dividende, pentru fiecare actionar in parte. Astfel, contul utilizat pentru evidentierea dividendelor cuvenite actionarilor este 457 „Dividende de plata” si poate fi dezvoltat in analitice pentru fiecare actionar.

1171
„Rezultatul reportat reprezentand
profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita”

=

457/A
„Dividende de plata”

35.625

 

1171
„Rezultatul reportat reprezentand
profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita”

=

457/B
„Dividende de plata”

64.125

 

1171
„Rezultatul reportat reprezentand
profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita”

=

457/C
„Dividende de plata”

42.750



Evidentierea impozitului pe dividende datorat

Inregistrarea impozitului pe dividende se efectueaza in momentul platii dividendelor, iar plata se face pana la data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor.

%
457/A
„Dividende de plata”
457/B
„Dividende de plata”
457/C
„Dividende de plata”

=

446
„Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”

22.372
5.700

10.260

6.412



Plata dividendelor (dividende nete = dividende brute – impozit pe dividende)

a) dividende cuvenite actionarilor romani:

457/A
„Dividende de plata”

=

5121
„Conturi la banci in lei”

29.925

 

457/B
„Dividende de plata”

=

5121
„Conturi la banci in lei”

53.865



b) dividende cuvenite actionarului strain:

457/C
„Dividende de plata”

=

5121
„Conturi la banci in lei”

36.338



Actionarul strain a solicitat ca dividendele sale, cuvenite in lei, sa se converteasca in valuta (euro) si a indicat un cont in euro unde poate fi virata suma.

Se observa ca societatea are o datorie in lei fata de actionarul strain, iar conversia sumei in valuta. De fapt nu este o obligatie a societatii, motiv pentru care aceasta operatiune se face la cursul de licitatie al bancii. In cazul de fata, societatea converteste suma de 36.338 lei la cursul de licitatie al bancii de 3,84 lei/euro, obtinand astfel o suma in valuta de 9.463 euro. Aceasta suma este virata actionarului strain in contul lui personal in valuta.

NOTA

In functie de procedura de la fiecare banca, aceasta suma poate fi evidentiata si prin contul de valuta al societatii, daca banca a folosit la licitatia valutara contul respectiv. Trebuie retinut ca transferul dividendului cuvenit in lei actionrului strain nu trebuie sa produca diferente de curs valutar pentru societate.

Societatea plateste impozitul pe dividende pentru dividendele distribuite celor 3 actionari:

446
„Alte impozite, taxe si
varsaminte asimilate”

=

5121
„Conturi la banci in lei”

22.372

 


Tags: dividendelegea contabilitatiicodul fiscalimpozitul pe dividendeinregistrari contabile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inregistrarea in contabilitate a dividendelor repartizate catre actionari, persoane fizice
Rating:
Nota: 3.71 din 33 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."