Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturam sau nu facturam majorarile de intarziere si daunele-interese?



Contractele incheiate intre parteneri pot cuprinde o clauza conform careia, daca nu achita pana la scadenta contravaloarea facturii emise de furnizor sau prestator, clientul este obligat sa plateasca acestuia, pe langa valoarea facturii, si majorari de intarziere (penalitati) pentru fiecare zi de intarziere, calculata incepand cu prima zi lucratoare dupa data scadentei.

De asemenea, pentru indeplinirea cu intarziere sau neindeplinirea partiala sau integrala a obligatiilor asumate de fiecare parte contractanta, partile isi pot solicita reciproc daune-interese sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.

CD-ul tau Contracte utile in Afaceri - Special pentru Departamentul Contabilitate – Financiar!

De cele mai multe ori, dreptul de a calcula si a percepe majorari de intarziere sau daune-interese pentru neincasarea in termen a facturilor emise se castiga de furnizori sau prestatori in instanta, pe baza unei hotarari judecatoresti. Pentru perceperea acestor sume este suficient contractul economic incheiat cu cumparatorul bunurilor sau cu beneficiarul serviciilor.

Consider ca nu trebuie emisa factura pentru contravaloarea majorarilor de intarziere deoarece calcularea si solicitarea acestora reprezinta o operatiune economica constand in livrare de bunuri sau prestare de servicii.

Cauza care genereaza calcularea majorarilor de intarziere este nerespectarea clauzei contractuale de decontare a contravalorii unor bunuri livrate sau a unor servicii prestate. Pentru afirmatia conform careia nu se emite factura pentru majorarile de intarziere, aduc drept argument textul din Codul fiscal, art. 155 alin. (1), conform caruia firmele care „efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei... trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei...“.

Asa cum rezulta din textul de lege, emiterea unei facturi in acest scop nu este nici obligatorie, dar nici interzisa.

Pentru astfel de situatii, in practica se obisnuieste emiterea unei facturi, desi este suficienta sentinta judecatoreasca ca document justificativ, pentru:

■ furnizor care inregistreaza suma la „alte venituri din activitatea de exploatare“, in contul 7581 „Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati“;
■ cumparator care inregistreaza suma respectiva la „alte cheltuieli de exploatare“, in contul 6581 „Despagubiri, amenzi si penalitati“.

Pentru mai multe detalii apasa aici



Tags: tvacodul fiscaldaune interesefactura


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Facturam sau nu facturam majorarile de intarziere si daunele-interese?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."