Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Contabilitate



Intrebare:

O societate SRL vinde un imobil catre o persoana fizica. Cladirea este construita in perioada 2000-2004. Se factureaza cu TVA? Ce presupune acest lucru din punct de vedere al TVA si al amortizarii?

Raspuns:

Livrarea unei constructii care nu este noua reprezinta o operatiune scutita de taxa pe valoarea adaugata, asa cum este prevazut la art.141 alin.2 li f) din Codul fiscal:

(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
………….

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;

Totusi, pentru aceste livrari legea prevede posibilitatea optarii pentru taxarea operatiunii.

In sensul art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea livrarii bunurilor imobile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, în conditiile prevazute la alin. (2) - (6).

Optiunea de taxare se notifica organelor fiscale teritoriale, pe formularul prezentat în Normele metodologice la Codul fiscal şi se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare va fi transmisă clientului.

Solutii concrete pentru toate problemele tale de TVA: TVA comunitar, rambursare TVA, decont TVA, deducere TVA.

Vanzarea cu TVA sau fara TVA este optiunea societatii dar trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
a) Daca ati achizitionat cladirea cu TVA (inclusiv cu taxare inversa) si acum o vindeti fara TVA atunci trebuie sa ajustati TVA dedusa asa cum este prevazut in Codul fiscal art.161 Dispozitii tranzitorii alin (2):
(2) Persoana impozabilă care a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei şi care, la sau după data aderării, nu optează pentru taxare sau anulează opţiunea de taxare a oricăreia dintre operaţiunile prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e), pentru un bun imobil sau o parte din acesta, construit, achiziţionat, transformat sau modernizat înainte de data aderării, prin derogare de la prevederile art. 149, va ajusta taxa, conform normelor.

Avand in vedere ca acest imobil a fost achizitionat/construit inainte de data aderarii se vor lua in considerare si prevederile art.161 Dispozitii tranzitorii- alin.(8):
(8) Persoana impozabilă care a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente unei construcţii sau unei părţi din aceasta, terenului pe care este situată sau oricărui alt teren care nu este construibil, construite, achiziţionate, transformate sau modernizate înainte de data aderării, şi care, la sau după data aderării, nu optează pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f), va ajusta taxa deductibilă aferentă, în condiţiile prevăzute la art. 149, dar perioada de ajustare este limitată la 5 ani.

In cazul in care societatea dvs va notifica organele fiscale ca pentru livrarea acestei cladiri opteaza pentru regim de taxare, atunci nu mai aveti obligatia ajustarii taxei pe valoarea adaugata. La vanzarea cladirii dvs veti intocmi factura cu TVA colectata.

In acest caz societatea dvs va aplica ajustarea taxei pe valoarea adaugata dedusa la achizitia/constructia bunului imobil dar perioada de ajustare se va limita la 5 ani.

In ceea ce priveste amortizarea, aceasta a fost calculate si inregistrata in contabilitatea societatii si la scoaterea din patrimoniu se va inregistra astfel:

461 Debitori diversi =              %                       - cu valoarea de vanzare
                                   7583 Venituri din vânzarea activelor şi alte operaţii de capital
                                   4427 TVA colectata – daca este cazul

Scoaterea din patrimoniu a cladirii cedate:

            %                                                             =                 212 Cladiri
281 Amortizarea construcţiilor
6583. Cheltuieli privind activele cedate şi alte operaţii de capital


Tags: tvafacturare tvaamortizarecodul fiscalconstructii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Studiu de caz: Contabilitate
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
Daniel 13-Nov-2010
Buna ziua,

Conform actualizarii codului fiscal imi puteti spune daca la vanzarea unui apartament de catre o societate catre o persoana fizica trebuie colectat tva,specificand ca apartamentul a fost cumparat in 2005 de la o persoana fizica fara tva.

Va multumesc
2
Admin 01-Apr-2009
Stimate domn/doamna,

Da, se emite cu tva.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."