Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O problema spinoasa: cursul de schimb la achizitiile intracomunitare



Studiu de caz

Achizitiile intracomunitare reprezinta deja o realitate obisnuita pentru multi dintre agentii economici din Romania. Una dintre problemele delicate pe care le ridica aceste categorii de operatiuni o reprezinta chestiunea cursului valutar. Trebuie clarificate o serie de aspecte: la ce curs efectuam receptia marfurilor? la ce curs inregistram TVA? daca primim ulterior factura, cum procedam?

1. Cum inregistram receptia marfurilor in cazul unei achizitii intracomunitare?
Este interzis sa detinem, cu orice titlu, bunuri materiale, precum si sa efectuam operatiuni economice, fara sa le inregistram in contabilitate.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Ai 101 solutii fiscal-contabile iscusite pentru problemele-cheie cu care comisarii Garzii Financiare incearca sa te incuie! Lamureste-i: de-acum, nici spaga, nici amenda!

In acest sens, este necesar sa efectuam:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare;

b) in situatia unor decalaje intre aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi in mod cert in proprietatea noastra, se procedeaza astfel:

– bunurile sosite fara factura se inregistreaza ca intrari in gestiune atat la locul de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor insotitoare;
– bunurile sosite si nereceptionate se inregistreaza distinct in contabilitate ca intrare in gestiune.

Atentie! In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.

2. Cum inregistram TVA in cazul unei achizitii intracomunitare?
Faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.

Exigibilitatea taxei reprezinta data la care Fiscul devine indreptatit sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.

Exigibilitatea platii taxei reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul statului. Aceasta data determina si momentul de la care se datoreaza majorari de intarziere pentru neplata taxei.

Atentie! Analiza exigibilitatii taxei este o operatiune importanta intrucat trebuie sa determinam in ce decont de TVA si in ce declaratie recapitulativa vom include operatiunea in cauza.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine astfel:

Regula: in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Exceptia: la data emiterii facturii, daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. In acest sens putem concluziona:

1. In cazul in care factura nu a fost emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, inregistrarea taxei in contabilitate se face la cursul de schimb din cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

2. In cazul in care factura a fost emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, inregistrarea taxei in contabilitate se face la cursul de schimb de la data emiterii facturii.

Legiuitorul a dorit asigurarea unei concordante intre livrarile intracomunitare de bunuri scutite de TVA, care se includ in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa pentru astfel de livrari in statul membru de origine, si achizitiile intracomunitare evidentiate in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa pentru achizitii intracomunitare, in statul membru de destinatie. Astfel, momentul exigibilitatii taxei pentru achizitiile intracomunitare intervine:

  • fie in a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, respectiv livrarea;
  • fie la data emiterii facturii pentru livrarea respectiva catre persoana care cumpara bunurile, inclusiv in cazul facturilor pentru incasarea de avansuri partiale, daca factura este emisa inainte de data de 15 a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, respectiv livrarea.

Atentie! Fiscul verifica indeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei recapitulative prin incrucisarea informatiilor referitoare la persoanele impozabile care au declarat livrari/achizitii intracomunitare de bunuri in deconturile de TVA si in deconturile speciale de TVA depuse, cu informatiile referitoare la persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative.

Pentru mai multe detalii apasa aici


Tags: achizitii intracomunitareachizitiitvacontabilitatetaxeinregistrare tvacontabilitate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

O problema spinoasa: cursul de schimb la achizitiile intracomunitare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"