Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU DE CAZ: Contabiliate - Fiscalitate



Problema:

Societatea, se confrunta cu disponibilizarea a 110 salariati din 267 cat are acum. Cu ocazia disponibilizarii, salariatii vor primi salarii compensatorii.Intrebarea noastra este care sunt taxele si impozitele care se aplica la acest venit, din salarii compensatorii, atat la angajat cat si la angajator?

Solutie:

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Legislatia fiscala deosebeste sumele reprezentand plati compensatorii suportate din bugetele speciale - in speciale din sursele financiare constituite in cadrul bugetului asigurarilor pentru somaj -, de compensatiile banesti acordate din fondurile angajatorului.

Interpretarea eronata a legislatiei fiscal- contabile iti goleste buzunarele!

Cum faci plata impozitului pe profit legal, rapid si economic!

Click aici!

Vor fi neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe salarii si implicit din punct de vederea al contributiilor obligatorii sumele reprezentand platile compensatorii:

   - calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective;
   - calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;
   - calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate personalului militar trecut in rezerva sau al carui contract inceteaza ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, inclusiv ajutoarele stabilite in raport cu solda lunara neta, acordate acestora la trecerea in rezerva sau direct in retragere cu drept de pensie sau celor care nu indeplinesc conditiile de pensie si ajutoarele sau platile compensatorii primite de politisti aflati in situatii similare, al caror cuantum se determina in raport cu salariul de baza lunar net, acordate potrivit legislatiei in materie;

Societatile comerciale pot acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondurile proprii, compensatii banesti individuale, in conditiile si in cuantumurile prevazute in contractele colective de munca. Sumele reprezentand salariile compensatorii sunt denumite in legislatia fiscala compensatii banesti individuale.

Acestea sunt acordate potrivit clauzelor din contractul individual de munca, din fondurile angajatorului, salariatilor la desfacerea contractului de munca. Aceste venituri reprezinta venituri salariale si se impoziteaza in luna in care sunt acordate salariatilor disponibilizati. in temeiul pct. 68 lit. l) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, compensatiile banesti individuale, acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispozitiilor prevazute in contractul de munca sunt considerate drept venituri asimilate salariilor. Veniturile obtinute de persoanele disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, sunt venituri impozabile, iar determinarea impozitului se face in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ulterior desfacerii contractului de munca, orice sume platite de angajtor persoanei disponibilizate ca urmare a fostei sale calitati de salariat se vor inscrie pe un nou formular de fisa fiscala, persoana nemaiavand calitatea de salariat al persoanei juridice. Impozitul lunar pentru fiecare astfel de salariu compensatoriu se determina in luna in care se acesta este platit asupra venitului net calculat ca diferenta intre plata sub forma compensatiei banesti si contributia la asigurarile sociale de sanatate.

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale, o abordare avantajoasa pentu platitor (fostul angajator) putea fi pana la publicarea modificarilor Legii nr. 19/2000 (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2007), aceea potrivit careia persoanele respective nu mai aveau calitatea de asigurati, contractul de munca fiindu-le desfacut, cu atat mai mult cu cat in temeiul fostului art. 26 alin. (1) lit. b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia de asigurari sociale nu se datora asupra sumelor reprezentand drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul incetarii raporturilor de munca. In prezent, potrivit opiniilor CNAS (respectiv a Ordinului nr. 122/2008 semnat de ministrul muncii dar nepublicat in Monitorul Oficial), sumele acordate potrivit legii, contractului colectiv de munca sau contractului individuale de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca, ca urmare a concedierilor individuale sau colective, indiferent de denumire, cuantum si durata fac parte din venitul brut realizat supus contributiei la asigurarile sociale.

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit. Persoanele juridice sau fizice la care asiguratii isi desfasoara activitatea au obligatia sa calculeze si sa vireze contributia angajatorului asupra fondului de salarii, datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva, astfel cum este prevazut la art. 2581 din aceeasi lege. Prin fond de salarii realizat, in sensul legislatiei privind asigurarile sociale de sanatate, se intelege in temeiul art. 256 alin. (2) lin Legea nr. 95/2006, totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor. Din punctul nostru de vedere, obligatia calcularii contributiei individuale la asigurarile sociale de sanatate rezulta din faptul ca sunt drepturi primite de personalul disponibilizat potrivit contractului colectiv de munca datorita fostei calitati de salariat a acestora. Prin urmare, intrucat compensatiile banesti sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri salariale, apare si obligativitatea calcularii contributiei la asigurarile sociale de sanatate asupra acestor sume.


Tags: disponibilizarisalariisalarii compensatoriitaxe si impozitesomajcodul fiscalasigurari socialeformularcontractul de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

STUDIU DE CAZ: Contabiliate - Fiscalitate
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

3ComentariiAdauga comentariul tau

1
cugu 04-Aug-2010
Si mie mi sa oprit impozit pe salariu,contributie asigurariu sociale si sanatate,somaj la suma acordata astfel ca aceste impozite aproape au injumatatit banii acordati!Iar bugetul cu o mina da si cu doua ia,astfel ca nu intelegem de ce se mai dau asmenea bani numai ca sa umileasca oamenii sa plece linistiti acasa,ca sa-si faca jocurile cei ce disponibilizeaza!
Pacat de aste umilinte!La care sintem supusi!Zi de zi!Numai ca se afla in baza de date verificabile ,fata de salariile firmelor private ce ascund salarii,furate,fara impozitare la buget!
2
anamaria 07-Mai-2010
La inceputul articolului spuneti ca salariile compensatorii nu se impoziteaza,reveniti cu alte detalii??????????
Contributia de sanatate oprita din sal compensatorii pentru cit timp este valabila?
Se mai opreste si din somaj aceasta contributie?
deasemenea se opreste si contributie pentru pensie si somaj?

Ce se intimpla cu zile de CO neefectuate pe anul in curs,la persoanele ce intra in concedieri colective?

Multumiri anticipate
Multu
3
gina 10-Iul-2009
Buna seara!
As vrea sa stiu pentru platile compensatorii care sunt contributiile platite de salariat si care de angajator
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"