Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU DE CAZ: Contabilitate - Fiscalitate



Problema:

La o societate comerciala, pe langa activitatea principala este desfasurata si o activitate secundara care consta in confectionarea manuala a bijuteriilor. D-na directoare a mers in Germania, unde a incheiat un contract care prevede inchirierea pe o perioada de 3 luni a unui spatiu de expunere a produselor noastre. S-a lasat marfa conform unei liste de produse ,cu cantitati si preturi. La sfarsitul lunii ei fac un inventar al produselor ramase si ne comunica marfa care s-a vandut in cursul lunii, urmand ca noi sa emitem factura pentru produsele vandute.Ambele societati ,si cea romaneasca si cea nemteasca sunt platitoare de TVA.
1: Aceasta operatiune poate fi considerata livrare intracomunitara? Mentionez ca produsele au fost duse de catre d-na directoare ,intr-o servieta , deci nu exista documente de transport. Pe viitor, fratele d-nei care este traducator va transporta, personal ,bijuteriile in Germania. Am venit cu aceste completari intrucat am inteles ca pentru ca aceasta operatiune sa fie considerata o livrare intracomunitara trebuie justificat si transportul. De asemenea in contract se specifica ca din pretul de vanzare stabilit de societatea noastra trebuie sa le achitam si lor un comision de 15%. Ei sustin ca noi trebuie sa emitem factura\ de vanzare pe restul de suma ce ramane dupa ce scadem comisionul. Noi le-am propus sa ne emita ei o factura pentru comision ,dar din pacate nu sunt de acord. Ni s-a spus ca ei nu emit facturi asa usor ,mai ales ca nu sunt valori foarte mari. O bijuterie costa ~25 euro. Valoarea totala a vanzarilor pe luna va fi ~300 euro.
2: Care sunt operatiunile contabile pentru obtinerea si vanzarea acestor produse. Cum se emite factura: cu TVA sau fara TVA ? Care sunt declaratiile fiscale pe care trebuie sa le depunem? Trebuie deschis un punct de lucru in Germania? Care este parerea dvs? Cum am putea desfasura aceasta activitate ,fara a avea probleme din punct de vedere contabil si fiscal?

Cum sa rezolvi rapid, legal si cu investitii minime orice situatie de criza TVA!
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Raspuns:

1. Referitor la regimul de vanzarea in consignatie a produselor:

Prin aceasta modalitate de vanzare a bunurilor, firma dvs. aplica regimul de vanzare in consignatie reglementat pentru tranzactiile intracomunitare prin O.M.E.F. nr. 2216 din 22 decembrie 2006 pentru aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea masurilor de simplificare cu privire la transferuri si achizitii intracomunitare asimilate prevazute la art. 128 alin. (10) si art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (M.Of. nr. 1040 din 28 decembrie 2006). Conform acestui act normativ, contractul de consignatie reprezinta intelegerea dintre doua parti participante la o tranzactie:

  • un consignant care se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului;
  • un consignatar care urmeaza sa gaseasca cumparatori pentru bunurile livrate de
    consignant.

In situatia prezentata de dvs. calitatea de consignant o are firma dvs. din Romania si p entru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, data livrarii bunurilor de catre firma dvs. catre firma din Germania se considera data vanzarii bunurilor catre diversi clienti. Din acest motiv, intr-o prima etapa, operatiunea se considera un transfer pentru perioada cuprinsa in intervalul dintre data expedierii bunurilor din Romania catre consignatarul din Germania si data vanzarii efective a bunurilor catre diversi clienti persoane fizice din Germania. Ca regula generala, operatiunea de transfer reglementata prin articolul articolului 128, alineatul 10 din Codul fiscal este considerat o livrare intracomunitara cu plata, asimilata, scutita cu drept de deducere a T.V.A. Totusi, pentru a face dovada acestei operatiuni de transfer, trebuie sa existe un document de transport din care sa rezulte ca bunurile inregistrate in patrimoniul firmei dvs. din Romania au fost transportate din Romania in Germania.

Regimul fiscal al vanzarii de bunuri in regim de consignatie intre parteneri stabiliti in state membre este detaliat la articolul 4 din O.M.F.P. nr. 2216/2006 prin care sunt reglementate doua posibilitati:

  • fara aplicarea masurilor de simplificare, caz in care firma dvs. realizeaza:

2) un transfer in Romania ca operatiune asimilata livrarii intracomunitare de bunuri;
Pentru a fi considerata ,,transfer,, trebuie respectat toate conditiile si regulile aferente
livrarilor intracomunitare, inclusiv cele referitoare la scutirea de taxa (justificarea cu documente).
3) o achizitie intracomunitara asimilata in Germania ca stat membru de sosire a bunurilor similara cu operatiunea reglementata la art. 130^1 alin. (2) lit. a). Deoarece realizeaza o achizitie intracomunitara are obligatia sa se inregistreze in scopuri de T.V.A. in Germania, la autoritatea fiscala īn care este arondat magazinul cu care s-a incheiat contractul de īnchiriere.
4) o livrare de bunuri care are loc in Germania, caz in care se colecteaza T.V.A.pentru contravaloarea bunurilor vandute deoarece bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului pe teritoriul Germaniei ,, . In Germania, cota standard T.V.A. este tot de 19% asa cum este si in Romania.

  • cu aplicarea masurilor de simplificare.

Acest regim este aplicabil īn situatia prezentata de dvs. pentru simplul fapt ca Germania nu aplica la randul ei masuri de simplificare īn relatiile comerciale cu alte state membre. Daca ar fi aplicat acest regim, in situatia īn care consignantul este inregistrat īn scopuri de T.V.A. in Germania, firma dvs.:
- nu ar mai fi fost obligata sa se inregistreze in scopuri de T.V.A. in Germania;
- bunurile transportate din Romania in Germania nu ar mai fi fost considerate operatiuni
de transfer īn Romania si operatiune de achizitie intracomunitara in Germania;

Ca stat comunitar, Romania aplica acest regim al masurilor de simplificare in relatiile cu
statele care agreeaza la randul lor acest regim: Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg , Malta, Olanda, Slovacia, Marea Britanie.

In concluzie, la acest punct trebuie sa retineti faptul ca se colecteaza T.V.A. la bunurile
vandute pe teritoriul Germaniei, la intreaga contravaloare a bunurilor, nu numai la comisionul perceput de consignatarul din Germania. In aceasta situatie, dupa parerea mea, daca nu se inregistreaza in Germania in scop de T.V.A. pentru desfasurarea unei activitati economice pe teritoriul Germaniei, firma dvs. este dezavantajata deoarece:

1. neavand un document de transport, operatiunea de vanzare in consignatie pe teritoriul Germaniei nu este considerata īn Romania operatiune scutita cu drept de deducere a T.V.A. Din acest motiv pentru care trebuie sa emita cu T.V.A. colectata factura aferenta
bunurilor efectiv vandute de consignatarul din Germania;
2. plateste T.V.A. pentru achizitia intracomunitara in Germania a bunurilor expediate din Romania (similar cu plata efectuata prin decontul special cod 301 reglementat īn Romānia prin O.M.E.F. nr. 254 din 18 februarie 2008 publicat in M.Of. nr. 146 din 26 februarie 2008).
3. pentru suma T.V.A. achitata in Germania aferenta achizitiei intracomunitare efectuata nu isi poate exercita dreptul de deducere a T.V.A.:
- nici īn Romania deoarece vanzarea bunurilor aferente nu se face pe teritoriul Romaniei si documentul de plata din Germania nu este considerat document justificativ pentru exercitarea dreptului de deducere;
- nici in Germania deoarece nu este īnregistrata in scopuri de T.V.A. in Germania. Trebuie verificat daca in Germania exista un ordin similar celui din Romania

(O.M.F.P. nr. 523 din 3 aprilie 2007). Ordinul 523/2007 se refera la aprobarea Procedurii
de solutionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata catre persoane
impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene publicat in M.Of. nr. 255 din 17 aprilie 2007.

1. colecteaza si plateste integral suma T.V.A. colectata pentru bunurile vandute pe teritoriul Germaniei deoarece nu isi poate exercita dreptul de deducere a T.V.A. pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata in Germania.
2. referitor la intrebarea daca operatiunea poate fi considerata o livrare intracomunitara:
Operatiunea prezentata de dvs. nu poate fi considerata o livrare intracomunitara din doua motive:

  • intre firma dvs. si firma din Germania nu exista un contract de livrare de bunuri, ci
    doar un contract de consignatie, operatiune care este reglementata in mod distinct prin O.M.F.P. nr. 2216/2006, mentionat anterior. Consignatia este privita ca operatiune de transfer conform articolului 128, alineatul 10.
    3. nu exista un document de transport pentru justificarea oficiala a expedierii bunurilor din Romania in Germania asa cum impune O.M.F.P. nr. 2222/2006 cu ultima modificare O.M.E.F. nr. 2421/2007. Livrarea intracomunitara este reglementata prin articolul 143.


Tags: tvaRomaniaGermaniaconfectionare bijuteriilorcontract de inchirieremarfalivrare intracomunitaraoperatiuni contabilefacturafacturideclaratii fiscalecodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

STUDIU DE CAZ: Contabilitate - Fiscalitate
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pentru cei care obtin venituri din activitati independente: Declararea contributiilor sociale

de Www.fiscalitatea.ro
In continuare, va prezentam care sunt conditiile care se aplica in 2012 in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii pentru persoanele care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Informatii utile privind registrul-jurnal de incasari si plati

de Www.contabilul.ro
Va oferim astazi mai multe informatii esentiale in ce priveste gestionarea registrului-jurnal de incasari si plati, incepand prin a va reaminti ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Drepturile si obligatiile unui expert contabil intr-un caz penal

de Www.contabilul.ro
Expertul contabil numit sa efectueze o expertiza contabila intr-un caz penal are urmatoarele drepturi: - Sa ia cunostinta de materialul...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atestarea experientei profesionale pentru un PFA

Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."