Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conflictul Romania-Ucraina privind delimitarea maritima se apropie de sfarsit 20/01/2009



Pronuntarea solemna a Hotararii Curtii Internationale de Justitie (CIJ) in cazul privind „Delimitarea Maritima in Marea Neagra” (Romania c. Ucraina) va avea loc la data de 3 februarie 2009, ora 10.00 (ora Olandei, 11.00 ora Romaniei), la Palatul Pacii din Haga, sediul Curtii.

MAE roman isi exprima increderea deplina in capacitatea Curtii Internationale de Justitie, cel mai avansat instrument de solutionare a diferendelor internationale intre state, de a stabili o linie de delimitare maritima echitabila in procesul dintre Romania si Ucraina. Aceasta linie de delimitare va fi obtinuta prin aplicarea cu profesionalism si integritate a normelor de drept international in materie si a metodei de delimitarea dezvoltate si consolidate de CIJ in practica sa jurisprudentiala.

Din momentul pronuntarii Hotararii CIJ, in conformitate cu prevederile Cartei ONU, Hotararea CIJ este obligatorie, definitiva (nu poate fi contestata sau atacata cu apel sau recurs) si executorie imediat, partile trebuind sa se conformeze exact si prompt. Romania si Ucraina au cerut CIJ stabilirea unei linii, definita prin coordonate geografice, pentru delimitarea platoului continental si zonelor economice exclusive ale celor doua state. In astfel de cazuri nu este necesar niciun fel de acord al partilor, ratificare, aprobare sau interpretare pentru punerea in aplicare a Hotararii.

Anuntul datei pronuntarii Hotararii CIJ marcheaza incheierea fazei deliberarilor Curtii cu privire la solutia diferendului, faza declansata imediat dupa finalizarea audierilor publice in proces, care au avut loc in perioada 2-19 septembrie 2008.

Solutia diferendului ramane confidentiala pentru parti si pentru public, pana la data pronuntarii Hotararii in sedinta solemna a Curtii Internationale de Justitie. Conform practicii CIJ, Hotararea va fi citita de catre Presedintele Curtii in sedinta publica si solemna a CIJ, in prezenta tuturor judecatorilor care au luat parte la deliberare si adoptare, a reprezentantilor partilor, a corpului diplomatic acreditat la Haga si a tuturor celor interesati. Dupa citirea solutiei continute in paragraful final operativ al Hotararii, originalele acesteia, investite cu sigiliul Curtii Internationale de Justitie, sunt inmanate oficial Agentilor celor doua parti.

Delegatia romana care va lua parte la ceremonia solemna a pronuntarii Hotararii va fi condusa, conform practicii CIJ, de catre Agentul Romaniei pentru CIJ, Bogdan Aurescu, si va fi compusa din cei doi co-agenti, Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in MAE roman si Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Haga, precum si din alti membri ai echipei romane care a gestionat procedurile in fata CIJ in cazul privind „Delimitarea Maritima in Marea Neagra” (Romania c. Ucraina).

Obiectivul Romaniei in cadrul procesului de la Haga este solutionarea corecta, echitabila, conform dreptului international, a problemei delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra apartinand Romaniei si Ucrainei. Zona in disputa are o suprafata de peste 12.000 km˛, iar diferendul dintre Romania si Ucraina se refera la traseul pe care il va urma linia de delimitare in aceasta zona.

CIJ a anuntat public faptul ca pronuntarea solemna a Hotararii Curtii Internationale de Justitie (CIJ) in cazul privind „Delimitarea Maritima in Marea Neagra” (Romania c. Ucraina) va avea loc la data de 03 februarie 2009, in Marea Sala a Justitiei din Palatul Pacii din Haga, sediul Curtii, incepand cu ora 10.00 - ora Olandei, ora 11.00 - ora Romaniei.

Presa este invitata sa participe la ceremonia solemna a pronuntarii Hotararii CIJ. Ceremonia poate fi transmisa in direct.


Tags: RomaniaUcrainaMarea Neagradelimitarea maritima


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Conflictul Romania-Ucraina privind delimitarea maritima se apropie de sfarsit 20/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Semnare Protocol de colaborare intre Ministerul Public si Procuratura Generala a Federatiei Ruse

de Www.e-juridic.ro
La data de 12.01.2012, a avut loc la Moscova, semnarea unui protocol de cooperare intre  Ministerul Public din Romania si Procuratura Generala a...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Alina Nicoleta Ghica, noul presedinte al CSM

de Www.e-juridic.ro
Judecatorul Alina Nicoleta Ghica a fost ales ieri, 9 ianuarie, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu 12 voturi....
Resurse juridice
Citeste mai departe

Dumbrava: Reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o prioritate

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, a declarat ca reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o...
Resurse juridice
Citeste mai departe

A fost semnat Protocolul dintre CSM si CNA

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, si presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."