Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reuniunea Consiliului JAI 29/10/2008



Domnul secretar de stat Gabriel Tanasescu a condus delegatia Ministerului Justitiei la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne ce a avut loc la 24 octombrie 2008 la Luxembourg.

Aspectele de competenta Ministerului Justitiei de pe agenda reuniunii au vizat:
- Proiectul de rezolutie privind formarea profesionala a magistratilor si a personalului din justitie in cadrul Uniunii Europene;
- Proiectul de concluzii ale Consiliului privind situatia adultilor vulnerabili si protectia juridica transfrontaliera a acestora;
- Proiectul de Regulament al Consiliului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor si cooperarea in materia obligatiilor de intretinere.

In cadrul Consiliului au fost adoptate primele doua proiecte.


Problematica formarii profesionale a magistratilor si a personalului din justitie a fost initial dezbatuta in cadrul Consiliului informal de la Cannes din 7-8 iulie 2008.

Acordul Statelor Membre asupra importantei acestei teme a determinat presedintia franceza sa initieze un proiect de rezolutie, ai carui coinitiatori au devenit Cehia, Suedia, Spania,Belgia, Polonia, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria si Slovenia.
Data fiind importanta acestei teme in cadrul procesului de reforma a sistemului nostru judiciar, Romania s-a alaturat in calitate de coinitiator acestor state membre.

Rezolutia stabileste liniile directoare de urmat in organizarea formarii magistratilor in scopul de a favoriza emergenta unei culturi judiciare europene (cunoasterea dreptului comunitar, a unei limbi straine, a sistemelor de drept ale statelor comunitare), si recomanda Statelor Membre sa ia masurile necesare atingerii acestor obiective prin programele de pregatire pe care le organizeaza la nivel national, precum si prin sprijinirea organizarii de programe de pregatire comuna la nivel comunitar.

Adoptarea acestui text va impulsiona implicarea institutiilor nationale responsabile cu formarea magistratilor reunite in cadrul Retelei Europene de Formare Judiciara (din care face parte si Institutul National al Magistraturii) in conceperea de programe de formare a magistratilor care sa tina seama de dimensiunea europeana a cooperarii judiciare.

Concluziile Consiliului privind situatia adultilor vulnerabili si protectia juridica transfrontaliera a acestora aduc pe agenda europeana si in atentia guvernelor Statelor Membre fenomenul de imbatranire a populatiei care, conjugat cu cresterea accentuata a mobilitatii acestora in spatiul UE, genereaza nevoia de a acorda o protectie sporita acestor categorii de cetateni.

Fata de aceste situatii, fiecare stat membru si-a creat sisteme legislative si institutionale proprii la nivel national, insa regulile cu caracter neunitar pot ingreuna procedurile in raport cu adultii vulnerabili.
In anul 2000 a fost semnata Conventia de la Haga privind protectia adultilor vulnerabili.

Prin Concluziile adoptate, Statele Membre sunt invitate sa accelereze procedurile de semnare sau ratificare a acestei conventii.
In Romania, problema semnarii Conventiei de la Haga este analizata de un grup de lucru constituit la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, reunind reprezentanti ai tuturor institutiilor cu atributii in domeniu.

Cat priveste Proiectul de Regulament al Consiliului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor si cooperarea in materia obligatiilor de intretinere, reprezentantii Statelor Membre au ajuns la un acord cu privire la anumite elemente tehnice punctuale din cuprinsul viitorului act normativ.


Tags: juridicelegislatielegiCodul civilCodul penalCodul de Procedura PenalaCurtea Constitutionaladrepturile omuluiconsilier juridicCEDO


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Reuniunea Consiliului JAI 29/10/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Semnare Protocol de colaborare intre Ministerul Public si Procuratura Generala a Federatiei Ruse

de Www.e-juridic.ro
La data de 12.01.2012, a avut loc la Moscova, semnarea unui protocol de cooperare intre  Ministerul Public din Romania si Procuratura Generala a...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Alina Nicoleta Ghica, noul presedinte al CSM

de Www.e-juridic.ro
Judecatorul Alina Nicoleta Ghica a fost ales ieri, 9 ianuarie, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu 12 voturi....
Resurse juridice
Citeste mai departe

Dumbrava: Reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o prioritate

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, a declarat ca reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o...
Resurse juridice
Citeste mai departe

A fost semnat Protocolul dintre CSM si CNA

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, si presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."