Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alegerile parlamentare 2008 in strainatate 28/10/2008



Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza ca, potrivit noii legislatii, cetatenii romani din strainatate care vor dori sa voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor putea sa o faca doar daca au domiciliul sau resedinta in tara in care se afla.

Resedinta in strainatate va trebui probata, cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autoritatile din tara in care locuiesc alegatorii romani. M.A.E. a dispus deja masurile cuvenite pentru ca misiunile diplomatice sa identifice documentele necesare pentru fiecare stat in care vor functiona sectii de votare, urmand ca ulteriorfinalizarii acestei actiuni, sa le aduca la cunostinta publicului in timp util.

Conform Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, in afara granitelor Romaniei isi pot exercita dreptul de vot cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul sau resedinta in strainatate, in modul urmator:

  • Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in
    strainatate.
  • Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate
    Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

    Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

    >> Click AICI <<
     

    valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.

De asemenea, conform Legii nr. 35/2008, nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce inseamna ca nu se va putea vota pe baza titlului de calatorie.

Pentru a-si putea exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina acte de identitate valabile.

Cei care au actele expirate sau pierdute si vor sa voteze trebuie sa obtina documente permanente de identitate.

In acest scop, MAE recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau pierdute sa faca din timp demersurile necesare pentru preschimbarea lor sau eliberarea altora noi.

Cetatenii romani care, in ziua alegerilor, se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.

MAE va initia o campanie de informare a cetatenilor romani din afara granitelor tarii privind noua procedura de votare, aferenta votului uninominal.

In acest scop, incepand din 2 octombrie 2008, Ministerul Afacerilor Externe inaugureaza sectiunea adresata alegerilor parlamentare, pe site-ul MAE. Sectiunea „Alegeri parlamentare 2008” poate fi accesata pe pagina de internet a MAE, la adresa: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=37079 .

MAE recomanda cetatenilor romani sa se informeze din timp asupra noii proceduri privind votul uninominal, pentru a-si putea exercita acest drept in bune conditii la scrutinul din 30 noiembrie 2008.

De asemenea, MAE a inceput deja pregatirile pentru organizarea sectiilor de votare din strainatate.


Tags: alegerile parlamentaredreptul la votministerul afacerilor externeMAE


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Alegerile parlamentare 2008 in strainatate 28/10/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Semnare Protocol de colaborare intre Ministerul Public si Procuratura Generala a Federatiei Ruse

de Www.e-juridic.ro
La data de 12.01.2012, a avut loc la Moscova, semnarea unui protocol de cooperare intre  Ministerul Public din Romania si Procuratura Generala a...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Alina Nicoleta Ghica, noul presedinte al CSM

de Www.e-juridic.ro
Judecatorul Alina Nicoleta Ghica a fost ales ieri, 9 ianuarie, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu 12 voturi....
Resurse juridice
Citeste mai departe

Dumbrava: Reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o prioritate

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, a declarat ca reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o...
Resurse juridice
Citeste mai departe

A fost semnat Protocolul dintre CSM si CNA

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, si presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."