Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Managerii prevad concedieri in toate domeniile pana in august



Managerii firmelor romanesti anticipeaza ca in iunie-august va avea loc o scadere a numarului de salariati atat in industria prelucratoare, cat si in constructii, comertul cu amanuntul si servicii, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS), citate de Newsin.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o relativa stabilitate a productiei pana in august, soldul conjunctural fiind de +2%, mai slab insa decat cel din sondajul din mai, de +5%.




Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -14%), mai ales in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de salariati (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma sa fie metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Directorii firmelor au ramas destul de sceptici cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o relativa stabilitate a productiei (sold conjunctural -3%, fata de +3% in mai) si o scadere a comenzilor (sold -11%). Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -12%), in special in intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au inrautatit estimarile si mizeaza acum pe o scadere moderata a activitatii economice pana in august (sold conjunctural -10%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-9%) si comenzilor (sold conjunctural -11%). In plus, directorii iau in calcul noi concedieri (sold conjunctural -10%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +25%).

In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -8%, fata de -5% luna trecuta. Drept urmare, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-7%), mai ales intreprinderile mici, cu mai putin de 50 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).




Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de plus/minus 5%.

Sursa: Romania libera

Tags: salariaticoncedieripreturi


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Managerii prevad concedieri in toate domeniile pana in august
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"