Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Economia romaneasca pentru 2009 nu este vazuta cu ochi buni de catre experti 22/01/2009



Dupa ce in 2008 a inregistrat o crestere economica record de pana la 7,8%, iata ca tara noastra se pregateste pentru o scadere semnificativa a economiei, accentuata de deprecierea monedei nationale si prabusirea pietei, sunt de parere analistii.

Guvernul Boc urmeaza sa propuna, pentru aprobare, Parlamentului, un proiect de buget care se bazeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut de 2,5% si un deficit public de 2%, in comparatie cu 5,2% inregistrat anul trecut.

Cu toate acestea, Comisia Europeana a contestat aceste date si are niste previziuni mult mai pesimiste, si anume: cresterea nu va depasi 1,75%, ia deficitul public va atinge o cota de 7,5%.

"Cifrele de la Bruxelles se bazeaza pe datele furnizate de fostul Guvernul", s-a aparat premierul Emil Boc.

Dar analistii si cei din mediile de afaceri nu isi ascund ingrijorarea, temandu-se de o stagnare a econimiei, chiar o intrare in recesiune, o prabusire a leului la un nivel fara precedent, o prabusire a exporturilor si o crestere rapida a ratei somajului.

"Anul 2009 va fi unul foarte prost pentru Romania", a rezumat intr-un interviu acordat AFP presedintele Asociatiei exportatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

"Cresterea PIB prevazuta de Guvern este prea optimista, daca se va inregistra o crestere zero, va fi bine", a adaugat el.

In ceea ce priveste exporturile, el pariaza pe o scadere puternica a acestora in raport cu 2008, in timp ce "in primele zece zile ale lui ianuarie, exporturile catre tarile din afara UE au scazut cu 47 la suta".

Acest lucru este anticipat in pofida deprecierii leului, care a pierdut peste zece la suta din valoare de la inceputul lui ianuarie si a atins marti cel mai mic nivel, moneda europeana fiind cotata la 4,3 lei.

"Banca Centrala ar trebui sa intervina pentru a opri prabusirea leului, deoarece valoarea sa actuala nu favorizeaza nici importatorii, nici exportatorii", apreciaza Ionescu.

Aceeasi opinie este impartasita si de presedintele Asocitiei oamenilor de afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, in opinia caruia ceea ce exportatorii ar putea castiga din variatia ratei de schimb se evapora prin dobanda bancara, care a atins 20 la suta.

"Companiile din intreaga lume beneficiaza de tot felul de facilitati din partea statelor respective, dar nu este si cazul Romaniei", a adaugat el.

Antreprenorii romani au cerut astfel injectii de capital din partea statului si crearea unui fond de garantare a imprumuturilor pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Aceasta cerere a intervenit in timp ce, confruntandu-se cu o scadere a comenzilor si o lipsa tot mai mare de lichiditati - din cauza neincrederii bancilor - intreprinderile anunta in cascada opriri ale productiei si trimiterea in somaj tehnic a mii de angajati.

Potrivit Guvernului, numarul somerilor ar trebui sa treaca de 403.000 in decembrie 2008 (respectiv 4,4 la suta din populatia activa) la 505.000 la sfarsitul lui 2009.

Pentru Matei Bratianu, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), aceasta cifra este totodata "foarte subevaluata". "Cu imigrantii care se vor intoarce in Romania determinati de criza din tarile occidentale, numarul cererilor de munca va atinge 800.000, chiar un milion", anticipeaza el.

Sindicalistii se asteapta, pe de alta parte, la tensiuni sociale, care risca sa contamineze atat sectorul privat, cat si functia publica.

In acest context dificil, problema unui apel la FMI, care ar putea oferi o gura de oxigen economiei, revine din ce in ce mai des in dezbateri.

Calificata drept "ultima solutie avuta in vedere" de presedintele Traian Basescu, care apreciaza ca economia romaneasca nu poate sa se plieze pe "forma" impusa de FMI, un imprumut este considerat de preferat de Pogonaru.

"Nu sunt un sustinator al FMI, dar cred ca in acest moment Romania are nevoie de un astfel de acord, chiar si doar pentru a apara leul", sustine omul de afaceri.



Tags: Comisie Europeanaeconomie2009Emil Bocbuget 2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Economia romaneasca pentru 2009 nu este vazuta cu ochi buni de catre experti 22/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"