Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce bani ne vor da bancile dupa adoptarea noilor norme 21/01/2009



Cei care vor dori sa isi faca diverse credite pentru locuinte ar putea primi, in scurt timp, mai multi bani de la banci, mai exact cu aproape 26% mai multi, dupa ce, saptamana trecuta, BNR a mai relaxat acest tip de credite. Totodata, aceia dintre noi care vor cere un astfel de imprumut vor trebui sa dea un avans cu pana la 48% mai mic, fata de conditiile actuale, la un grad de indatorare de 60%. Mai exact spus, populatia va putea lua credite mai mari cu un avans mult mai mic.

Desi acest lucru arata bine pe hartie, procentajele pot diferi de la o banca la alta.

"Este greu de prezis in ce masura vor relaxa bancile gradul de indatorare, intrucat BNR da posibilitatea fiecarei banci sa-si faca propria strategie. Cert este ca gradul de indatorare admisibil va creste cu cateva procente si acest lucru va facilita accesul clientilor la credite mai mari, cu o contributie proprie mai mica",a explicat, directorul de comunicare al Credit Zone – companie specializata in intermedierea de credite, Marina Sterpan. In felul acesta, de la un grad de indatorare de 35-45%, romanii se vor putea imprumuta in limita a 55-60% din salariu. Sau chiar mai mult, pana la 70% din venituri, insa doar daca banca le acorda un scoring bun.


Proprietate de calitate pentru un imprumut ipotecar

Asadar, o familie care vrea sa achizitioneze un apartament in valoare de 70.000 de euro, in conditiile unui grad de indatorare de 60%, are mai multe variante, in functie de regulamentul fiecarei banci – deocamdata in curs de elaborare.

Presupunand ca imprumutul ipotecar se va face pe o perioada de 30 de ani, cu avans, solicitantii trebuie sa aiba un venit mediu lunar de aproximativ 4.000 de lei. Spre exemplu, cu un avans de doar 7.000 de euro, suma imprumutata va fi de 63.000 de euro. Solicitantii vor obtine un scoring bun daca vor garanta imprumutul cu "proprietati imobiliare de buna calitate", asa cum se arata in masurile luate de banca centrala, in cadrul ultimei sedinte a Consiliului de Administratie. "Interpretarea sintagmei ramane la latitudinea fiecarei banci in parte, dupa normele interne", explica Marina Sterpan.

Insa, ca regula general valabila, un imobil poate fi luat in garantie numai daca este intabulat si poate fi asigurat. Termenul se poate transpune in practica printr-o proprietate ce poate fi valorificata rapid de banca.

Cei care se gandesc sa garanteze imprumutul cu o casa cu bulina rosie, confort III, ori o casa de paianta sau chirpici pot sa-si ia adio de la credit, mai spune Sterpan. Cat despre casele din lemn, acestea sunt agreate ca garantii imobiliare doar daca au fundatia construita.


Tags: credite ipotecareeconomiecriza econimicabanci


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ce bani ne vor da bancile dupa adoptarea noilor norme 21/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."