Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile cauta mijloace de reducere a creditelor 12/01/2009



In aceste momente in care bancile pierd foarte multi bani din cauza restantelor inregistrate la imprumuturile in valuta, acestea sunt dispuse sa gaseasca solutii de mijloc pentru a le reduce.

In felul acesta au ajuns la concluzia ca o reesalonare a creditelor este cea mai buna solutie atat pentru banci cat si pentru clienti. In conditiile in care, la sfarsitul anului trecut, Bancpost se afla printre bancile cu o imagine deloc buna, acum este prima care a venit cu solutii de mijloc.

„Bancpost le va oferi clientilor existenti solutii pentru reducerea ratelor lunare prin rescadentare sau prin mo di fi carea monedei creditelor exis tente“, declara oficialii bancii. Pentru inceput clientul care vrea sa-si plateasca rata trebuie sa anunte banca.

„In acest caz, in functie de situatia expusa si de caracteristicile im pru mutului pe care il detine, pre cum si de procedurile in vigoare la acea data pentru respectivul credit, banca va putea fie sa resca denteze creditul respectiv (extin de rea perioadei creditului si, astfel, rata lunara de plata va fi mai mica), fie sa refinanteze cre ditul in conditii favorabile clientului aflat in impas“, ne-au spus surse bancare.

Bancile se asteapta la ce-i mai rau

Dupa cum arata si informatiile Bancii Nationale a Romaniei, restantele la imprumuturile bancare cresc de la o luna la alta. Acum, cel mai „nociv“ factor care sustine cresterea restantelor pare sa fie deprecierea leului, care numai intr-o singura saptamana a cazut cu 20 de bani. Desi o parte din banci ofera solutii pentru a nu pierde niciuna dintre partile implicate intr-un contract, sunt si unele institutii financiare pentru care nu exista alta solutie decat contractul si penalizarile pentru neplata.

„Daca un client nu poate plati nu ne ramane decat sa re cur gem la penalizarile din contractul pe care acesta l-a semnat“, ne-au declarat reprezentantii unei banci. Dupa ce a fost penalizat, respec tivul client va intra automat si-n baza de date a Biroului de Credit.

„In cazul in care nu este posibila nicio negociere privind rambur sarea ratei, odata anuntata inca pacitatea rambursarii, se va trece la executarea clauzelor contrac tuale; ca si consecinta implicita, clientul va fi raportat institutiilor ce monitorizeaza restantele la credite“, ne-a declarat Roxana Gavrila, sefa cabinetului de comunicare al CreditTeam.

Refinantarea nerecomandata

Pentru client, o ultima solutie ar fi refinantarea. „Daca nu am fi traversat aceasta perioada tulbure, in care costul creditului a revenit la nivelul celui de acum doi ani, una dintre solutii ar fi fost refinantarea in conditii mai convenabile. In prezent insa, refinantarea nu este o solutie buna“, ne-a spus Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect.

De cealalta parte, pentru banca, ultima solutie este reprezentata de vanzarea creantei. „Aproape niciodata nu este mai convenabil pentru o institutie de credit sa execute creantele clientilor aflati in dificultate decat sa obtina bani in rate mai mici. Totusi, decizia de demarare a procedurii de exe cutare este luata de fiecare banca in parte in functie de politica acesteia si de clauzele con tractuale“, ne-a mai declarat Raluca Dobre.

Restantele cresc pe zi ce trece

Soldul imprumuturilor in valuta a crescut in noiembrie cu 2,29%, de la 108,24 miliarde lei la 110,727 miliarde lei. Ratele restante pe luna noiembrie au ajuns la 905 milioane de lei, cu peste 11% mai mari fata de finele lunii octombrie. Cei mai mari datornici restanti au fost tot bucurestenii, si in luna noiembrie, cu mai mult de o treime din total, adica 357 de milioane de lei. In luna precedenta, populatia si firmele din Capitala aveau datorii la banci de 404 milioane de lei, adica 50% din total.



Tags: creditereesalonaresolutiieconomierestanteBNR


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bancile cauta mijloace de reducere a creditelor 12/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."