Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banca Nationala a Romaniei nu va reduce dobanzile 07/01/2009



La inceputul sedintei de ieri, membrii Consiliului de Administratie al BNR aveau doua variante din care puteau alege. Prima dintre ele era sa lanseze un semnal de relaxare, fie prin diminuarea nivelului rezervelor minime obligatorii la lei, pentru a putea lasa mai multi bani bancilor sprea a putea da imprumuturi, fie prin micsorarea dobanzii de politica monetara, cea care influenteaza dobanzile la creditele in lei practicate de banci.

Cea de-a doua posibilitate era trimiterea, atat mediului economic cat si celui international, unui mesaj de prudenta, prin pastrarea celor doua instrumente monetare la acelasi nivel de pana acum. Membrii Consiliului de Administratie al bancii centrale au ales prudenta si au mentinut dobanda de politica monetara la 10,25% simultan cu pastrarea rezervelor minime obligatorii la lei 18% si la valuta la 40%.

“Este in mod evident un mesaj de prudenta. In acelasi timp, trebuie subliniat ca la momentul actual dispunem de prea putine informatii despre ceea ce se intampla in viitorul apropiat.

Nu avem bugetul pe anul in curs, nu se stie prea mult despre politica fiscala a Guvernului. Nu era niciun motiv ca BNR sa se grabeasca in luarea unei decizii. Vor avea o noua sedinta luna viitoare. Atunci vor avea mai multe date la dispozitie pentru a hotari ce masuri trebuie luate”, a declarat Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Daca BNR ar fi redus r.m.o. la lei. ar fi lasat mai multi bani la dispozitia bancilor pentru a da credite, ceea ce ar fi insemnat ca romanii s-ar fi putut bucura de dobanzi mai mici la imprumuturile in lei. Rezerva minima obligatorie reprezinta procentul pe care fiecare banca trebuie sa il depuna la BNR in momentul in care atrage finantari in lei. Altfel spus, pentru fiecare 100 de lei atrasi, banca pune deoparte la banca centrala 18 lei. In cazul atragerii de finantari in valuta, rezerva minima obligatorie este de 40%.

Reducerea r.m.o. ar fi putut inseamna insa o presiune suplimentara pe deprecierea leului, care, si asa, e din ce in ce mai slab fata de moneda europeana. “BNR a preferat sa incurajeze in continuare reducerea consumului si a investitiilor, deci a preferat sa reduca presiunea pe importuri si, implicit, pe inflatie. In acelasi timp, a protejat leul de o presiune suplimentara pe depreciere si de speculatori. O dobanda de politica monetara mare inseamna ca moneda este mai scumpa, deci este mai greu sa speculezi cu ea”, ne-a declarat Radu Craciun, director de investitii in cadrul Interamerican Fond de Pensii.

Cand BNR a redus rezervele minime obligatorii de la 20% la 18%, in noiembrie, bancile au avut la dispozitie doua miliarde de lei in plus (circa 500 de milioane de euro) pentru a acorda imprumuturi populatiei. Atat bancherii cat si reprezentantii mediului de afaceri din Romania au subliniat in ultimele luni ca este nevoie ca BNR sa relaxeze, intr-un fel sau altul, creditarea, pentru a evita o scadere drastica a consumului, fenomen ce va duce la scaderea ritmului de crestere economica.


Tags: BNRdobanzicrediteinstrumente monetare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Banca Nationala a Romaniei nu va reduce dobanzile 07/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."