Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In 2009, piata imobiliara va inregistra un declin considerabil 06/01/2009



Avand in vedere ca obtinerea creditelor se va face din ce in ce mai greu, posibilitatea ca noi investitori straini sa mai intre pe piata romaneasca, este destul de scazuta, sunt de parere reprezentantii din domeniu. Chiar mai mult, acestia nu cred ca vor exista investitii de amploare inainte de semestrul 4 al anului 2009. Mult mai atractive vor fi segmentele de logistica si retail, care nu vor fi la fel de afectate de criza actuala, confrom spuselor consultantilor imobiliari.

In ceea ce priveste sectorul rezidential exista sanse tot mai mici ca dezvoltatori noi sa intre pe piata in anul care tocmai a inceput, in conditiile in care si cei existenti pe piata isi amana sau isi restrang proiectele, declara reprezentantii Esop. „Desi dinamismul este cu totul altul pe piata spatiilor de birouri, avand in vedere ca se anunta un an cu supraoferta, nu credem ca vor fi intrari spectaculoase pe piata”, au declarat acestia.

La randul sau, Dan Popp, presedintele Impact, prevede o scadere a apetitului noilor investitori pentru tara noastra. „Daca in anul 2007 intrarile dezvoltatorilor straini pe piata romaneasca au reprezentat 100%, in anul 2008, 40%, in 2009, intrarile de noi dezvoltatori vor fi de 15% fata de 2007. Anul viitor, contributia industriei la produsul intern brut (PIB) va avea un recul puternic. In cifre, este de asteptat o diminuare cu peste 30-35% fata de 2008, ducand industria cu cel putin
4-5 ani inapoi”, sustine Popp.

Cel mai probabil vor mai intra pe piata romaneasca dezvoltatori straini, dar la rate mult mai scazute decat in anii anteriori, potrivit reprezentantilor Goodman. „Nu credem ca vom asista la investitii de amploare inainte de semestrul 4 al anului 2009. Dezvoltatorii sunt acum preocupati de stabilizarea pietelor lor centrale si pana cand acest lucru nu se realizeaza, vor avea mult mai putin apetit pentru extindere. Cel mai probabil, in 2009, vom asista la finalizarea unor investitii incepute in anii anteriori pentru care finantarile au fost agreate inainte de septembrie 2008. Vor exista proiecte izolate, de nisa, care vor avea un procent semnificativ din costuri finantat din resurse proprii”, ne-a declarat Muler Onofrei, director general la Goodman.

„Fara indoiala ca pe piata romaneasca vor mai intra dezvoltatori imobiliari straini, iar bancile vor acorda credite, insa in conditii foarte dificile pentru solicitant”, sustine Serban Juverdeanu, manager de proiect la Echo Investments. Mai atractive sunt segmentele de retail si logistica, potrivit consultantilor Regatta. „In principal pe partea de retail vom asista la intrari importante, iar pe partea de logistica probabil ca vom asista la intrari pe piata in functie de dezvoltarea sectorului de retail. Marii dezvoltatori vor primi credite, dar conditiile de finantare vor fi mai aspre, ceea ce va determina o regandire a proiectelor si a duratei de amortizare a investitiei”, sustine Costel Alecu, managerul departamentului de spatii comerciale si industriale. De aceeasi parere sunt si reprezentantii imobiliare.ro „Sectorul imobiliar industrial si logistic nu va fi la fel de afectat de actuala criza ca si sectorul rezidential, astfel incat este posibil sa asistam la noi investitii, Romania fiind in continuare cea mai atractiva piata din regiune”, ne-a spus Adrian Erimescu.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Deblocarea creditarii ar scoate piata din criza
Printre solutiile de scoatere a pietei imobiliare din criza, reprezentantii din domeniul imobiliar vad deblocarea creditarii, redarea increderii clientilor in piata imobiliara, flexibilitate, deschidere catre client, realismul proprietarilor vizavi de profiturile obtinute si preturile care ar trebui practicate, profesionalism si transparenta din partea proprietarilor si agentiilor in relatiile cu clientii. „Cea mai buna schimbare pentru deblocarea pietei este relaxarea conditiilor de creditare, bancile fiind solutia in acest caz. Estimam ca momentul de demarare a accesului la finantare va fi undeva la finele anului 2009”, a spus directorul de vanzari rezidentiale al Regatta, Robert Teodorescu. Si reprezentantii MediaCity sustin ca depasirea situatiei delicate din piata depinde de banci. „Atat timp cat piata creditelor ipotecare este blocata, puterea de cumparare este redusa drastic”, sustine Anda Marian.

Potrivit lui Dan Popp, presedintele Impact SA, blocarea pietei rezidentiale are doua cauze suprapuse: dezorientarea referitoare la stabilirea pretului corect, sustenabil pe termen mediu si lipsa resurselor financiare pe scara larga pentru asigurarea finantarii tranzactiilor. „Pentru reluarea tranzactiilor rezidentiale este nevoie de indeplinirea simultana a mai multor actiuni: intelegerea modului in care se stabileste pretul corect de vanzare a locuintelor noi, intelegerea modului in care trebuie sa se stabileasca pretul corect pentru un apartament vechi, bancile, daca au resurse disponibile pentru creditare si accepta mecanismele de evaluare”, sustine Dan Popp. Acesta afirma ca pentru iesirea din criza trebuie conlucrat pe mai multe planuri: crearea si sustinerea unei imagini corecte a Guvernului si a economiei romanesti pentru a risipi indoielile puternice din partea investitorilor, lansarea unor programe de investitii in infrastructura si obiective publice pentru sustinerea activitatii in constructii, precum si a investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari din economia reala, aplicarea recomandarilor recente ale Comisiei Europene, referitor la reducerea semnificativa a TVA-ului la locuinte, precum si transparentizarea pietei imobiliare. „Reluarea tranzactiilor se poate realiza prin adoptarea unor strategii bazate pe solutii eficiente din prisma raportului cost/rezultate”, potrivit lui Adrian Erimescu.

Ce s-a intamplat in 2008
Pe segmentul rezidential, preturile au scazut in limita a 10-30%. Factorii determinanti sunt tensiunile financiare globale si atitudinea bancilor, care au inghetat creditarea. Efectele si-au facut simtita prezenta de la inceputul anului, dar momentul de varf a fost in luna septembrie cand piata, de obicei, devenea mai dinamica, insa anul acesta tendinta de tranzactionare a fost inspre scadere, potrivit consultantilor Regatta. In schimb, in ciuda incertitudinilor care au planat asupra sectorului financiar in ultima jumatate de an, preturile spatiilor comerciale, de birouri sau retail nu au suferit ajustari, acestea fiind segmentele cel mai putin afectate.



Tags: crediteimobiliareconstructii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

In 2009, piata imobiliara va inregistra un declin considerabil 06/01/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."