Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile primesc 1,9 miliarde lei pentru creditare din partea BNR 31/10/2008



Incepand de ieri, bancile comerciale au la dispozitie, din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aproximativ 1,9 miliarde lei, optinuti prin reducerea cu 2%, de la 20% la 18%, a nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) in lei. Aceasta suma pe care BNR o lasa la indemana bancilor este echivalenta cu suma incasata de Fisc in primele opt luni din impozitele si taxele pe proprietati (2.071,4 milioane lei) la bugetul general consolidat.

Pentru a face o comparatie, suma este de aproape doua ori mai mare decat creditele date populatiei in luna august si de patru ori mai mare decat creditele noi date de banci firmelor in aceeasi luna. Dobanda de politica monetara este pastrata de catre banca centrala la un nivel de 10,25%, unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, depasit recent doar de Ungaria.

"In contextul in care BNR vrea sa devina imprumutator net al sistemului bancar – o pozitie normala pentru o banca centrala –, masura eliberarii unei parti din rezervele bancilor este adecvata. E posibil sa asistam si la alte reduceri ale nivelului RMO. Deocamdata in piata nu cred ca e o problema de lichiditate de lei, chiar daca dobanzile de pe piata monetara sunt ridicate", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Faptul ca politica monetara se mentine la nivelul de 10,25% are un impact redus pe piata interbancara, pentru ca dobanzile la imprumuturile in lei sunt cu mult mai mari, 30-50%, declara un analist. Conform spuselor acestuia, suma de 1,9 miliarde lei eliberata de BNR are o importanta destul de mare si ar trebui sa mai relaxeze situatia de pe piata interbancara, dar, din cauza ca se pune presiune pe deprecierea cursului, BNR ar putea retrage destul de repede leii din piata prin vanzare de euro.

In urma anuntarii masurii luate de BNR, leul s-a depreciat usor pe piata valutara ajungand de la 3,63 lei/euro la 3,65 lei/euro. Conform spuselor lui Dumitru cursul de schimb s-a stabilizat in ultima perioada si nu vede o interventie a BNR in piata valutara.

Presedintele asociatiei analistilor financiari, Radu Craciun, este de parere ca masura redycerii la 18% a RMO mareste lichiditatea din piata monetara si va ajuta la micsorarea dobanzilor. Pe de alta parte, hotararea de a mentine nivelul dobanzii-cheie confirma decuplarea de pe piata interbancara, unde lucrurile functioneaza anormal si nu se mai stie care este realitate, declara Craciun. "Pe ansamblul pietei avem in prezent o lichiditate redusa, BNR baga zilnic bani, dar dobanzile raman inca sus. Indiferent cine accepta sa plateasca aceste dobanzi ridicate, nu cred ca o face cu placere", spune Dragos Balaci.

Potrivit unui analist, situatia lichiditatii de lei s-ar putea relaxa in perioada urmatoare, deoarece Ministerul Finantelor are de facut unele cheltuieli importante.

Semnal de alarma din partea Fiscului: Firmele pot apela la credite fiscale

Seful Fiscului a atras ieri atentia referitor la pericolul rezultat din faptul ca bancile nu mai imprumuta agentii economici, iar acest lucru va putea afecta firmele pe mai multe paliere.

"Din semnalele pe care le am, firmelor li s-a stopat finantarea. Totusi, in maximum 2-3 saptamani o sa se rezolve problema cu blocajul creditelor", a spus presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu. "Sistemul bancar nu are probleme, dar toti sunt mai prudenti. Din cate am inteles, creditarea a stagnat", a adaugat el.

Firmele nu mai au finantare pentru a desfasura proiecte, in conditiile in care mai multe sectoare ale economiei au reclamat blocarea fluxului de bani de la banci. Pe de alta parte, firmele ar putea fi tentate sa intarzie in aceasta perioada cu plata darilor catre stat si sa apeleze la asa-numitul "credit fiscal". Acest tip de "credit" se aplica la o dobanda de 0,1% pe zi pentru intarzierea platilor de taxe si impozite pentru stat.

Intr-un discurs privind obiectivele Romaniei, presedintele Traian Basescu a admis ca firmele, mai ales cele mici si mijlocii, au nevoie de creditare.
"Dupa ce trec emotiile, bancile romanesti vor relua creditarea catre populatie si companii, in special catre IMM-uri", a declarat Traian Basescu.



Tags: bancibanci romaniacreditecriza financiarataxe si impoziteBNRpiata valutara


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bancile primesc 1,9 miliarde lei pentru creditare din partea BNR 31/10/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."