Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia BNR: Crestere a economiei cu 4,6% in 2009 29/10/2008



Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ieri ca anul viitor, cresterea economica va fi de 4,6% din PIB, iar deficitul de cont curent va fi de 13,3% din PIB. Pentru estimarea BNR au fost luate in calcul efectele accentuarii crizei internationale, cifra avansata pentru cresterea economica din 2009 fiind chiar mai severa decat estimarea FMI (4,8%). Saptamana trecuta, Comisia Nationala de Prognozare a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu o scadere mai puternica in cazul constructiilor, unde se asteapta totusi un avans de 12,8% in comparatie cu 28,8% in acest an.

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, considera ca 4,6% crestere economica arata o situatie buna daca se tine seama de contextul actual mondial. "Ar fi bine sa fie asa. Chiar si la aceasta valoare se mentine un nivel al cresterii economice, chiar daca in anii precedenti vorbeam de 6-8%. Insa in aceste conditii trebuie analizat foarte bine cum sa se mentina cresterea. Motoarele cresterii economice raman constructiile, agricultura si serviciile. Trebuie mentinut ritmul cresterii prin adoptarea unor masuri care sa stimuleze aceste sectoare. De exemplu, in constructii, unde 85% din materialele de constructii sunt fabricate in tara, modificarea cotei de TVA de la 19% la 5% ar avea efecte benefice pentru dinamizarea sectorului in aceasta perioada. La fel, in agricultura ar trebui acordate subventii la nivelul celor din Europa", a afirmat Parvan.

Pentru anul viitor CNP prevede o crestere cu 5,8% a serviciilor si cu 4,7% a industriei, in timp agricultura va avea o dinamica de 3,5%, pe fondul unei bune productii si in 2008.

Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu, apreciaza ca “nici BNR, nici Comisia de Prognoza nu au cum sa evalueze plauzibil cresterea economica pentru 2009”. Acesta mai afirma si ca sunt mai multe aspecte care pot interveni in perioada imediat urmatoare. "Nimeni nu stie inca care va fi situatia politica de la noi (in legatura cu alegerile parlamentare din noiembrie – n.n), ce va face noul Guvern, si nu putem evalua impactul crizei internationale. Guvernul actual lasa o Romanie care a fost obisnuita sa aiba un buget de cresteri inalte si nu a prea pus nici o rezerva deoparte. Ramane de vazut, in functie de politica promovata, cresterea economica poate sa fie dusa si la zero si sub zero", a tinut sa sublinieze Serbanescu.

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat in mai multe randuri ca estimarile analistilor cu care s-a intalnit incadreaza cresterea PIB pentru anul viitor intre 4% si 6%.



Tags: BNRcresterea economieicriza financiarafinanciar


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Declaratia BNR: Crestere a economiei cu 4,6% in 2009 29/10/2008
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru incalzire

de Www.e-juridic.ro
Persoanele considerate vulnerabile, care au venituri de pana la 786 de lei de persoana, nu vor plati mai mult in aceasta iarna pentru incalzire, a...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sibienii de la Trenkwalder Sobis vor sa faca 17 mil. euro din inchirierea a peste 5.000 de angajati

de Manager.ro
Firma de recrutare Trenkwalder Sobis, fililala locala a grupului austriac Trenkwalder, care deruleaza activitati si in domeniul leasingului de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Valoarea minima a datoriilor pentru care poate fi ceruta insolventa va fi majorata la 45.000 de lei

de Manager.ro
Legea insolventei va fi modificata, astfel incat suma pentru care un creditor poate cere insolventa debitorului va fi majorata de la 30.000 de lei...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Legea concurentei vine cu sanctiuni noi pentru manageri si companii

de Manager.ro
Guvernul a aprobat recent modificarea legii concurentei, care introduce sanctiuni pentru institutiile publice necooperante in anchetele...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."