Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recesiunea nu ne ajuta deloc si ne impinge spre renegocieri cu FMI 19/06/2009



Conform celor mai recente evaluari, Guvernul ar putea sa fie nevoit sa renegocieze tinta de deficit bugetar stabilita cu FMI, pentru anul 2009, de la 4,6% spre 6% din PIB, obligat de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare pe fondul adancirii recesiunii pana la -6,5% din PIB, fata de -4%.

"Este clar ca economia se duce mai mult in jos si atunci trebuie refacute cadrul macroeconomic si tinta de deficit bugetar", au explicat oficiali din Ministerul Finantelor.

Conform datelor preliminare anuntate de ministrul finantelor Gheorghe Pogea, dupa primele cinci luni, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,2% din PIB, cu 0,4% peste nivelul de la sfarsitul lunii aprilie,.

Analistii sunt de parere ca trendul de scadere al incasarilor bugetare va continua in conditiile in care economia este pe o panta descendenta. La Ministerul Finantelor sunt in curs reevaluari ale prognozelor pentru acest an pe baza datelor din primele doua trimestre, conturandu-se o prognoza de contractie economica de 6,5%. Analistii ING vad deja o scadere de 7,1%. Noile previziuni ar urma sa fie discutate cu misiunea FMI asteptata la Bucuresti la inceputul lui august.

In urma incheierii acordului cu FMI, au fost stabilite criterii de performanta privind deficitul bugetar. Tintele pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite initial cu FMI au fost deja relaxate usor in cursul negocierilor, de la nivelul de 12,13 mld. lei la 14,5 mld. lei si, respectiv, de la 17,6 mld. lei la 18,6 mld.lei, fiind mentinut obiectivul anual de 24,3 mld. lei (4,6% din PIB).

Renegocierea are in vedere si intentia Guvernului de a cheltui in avans in trimestrul III sume mai mari pentru investitii publice. Daca Fondul nu ar accepta modificarea tintelor, Finantele ar putea recurge la taieri de cheltuieli din investitii sau, la extrem, prin cresteri de impozite.

Ungaria a fost pusa in situatia de a negocia rectificarea in crestere a deficitului bugetar pentru acest an, iar FMI a permis majorarea tintei cu un punct procentual, la 3,9% din PIB, in schimbul majorarii TVA.


Tags: recesiuneFMIeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Recesiunea nu ne ajuta deloc si ne impinge spre renegocieri cu FMI 19/06/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."