Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tara noastra trebuie sa se imprumute masiv in continuare 03/06/2009



Chiar daca a luat un imprumut de cinci miliarde de la Comisia Europeana si multe alte miliarde de lei de la bancile locale, Ministerul Finantelor nu reuseste sa acopere toate cheltuielile statului. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, spune ca pentru a putea iesi din aceasta situatie statul roman trebuie sa se imprumute direct de pe pietele externe, in valuta.

„In perioada imediata vom lansa licitatia pentru selectarea intermediarului emisiunii de eurobonduri, pentru a fi pregatiti sa iesim pe pietele externe in ultimele trei luni ale anului, dar numai daca avem un mix favorabil in ceea ce priveste volumul, pretul si maturitatea“, a declarat Dragoi. El a precizat ca Finantele sunt interesate sa obtina un volum de cel putin 500 de milioane de euro de pe piata externa.

Din decembrie pana in aprilie soldul creditului neguvernamental a crescut cu peste 14,5 miliarde de lei, circa 3,5 miliarde de euro, Finantele adaugand la acest imprumut intern cele cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Cea mai recenta emisiune de eurobonduri este cea din iunie anul trecut, cand Finantele s-au imprumutat pe 10 ani cu 750 de milioane de euro. Chiar ieri, Finantele au mai imrpumutat inca 2,3 miliarde de lei de la banci, prin emiterea de certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni, randamentul mediu fiind de 11,07%.

Un prim trimestru de cosmar

In martie, cheltuielile la bugetul de stat au fost de aproape doua ori mai mari decat veniturile, respectiv de 21,8 miliarde de lei fata de 11,7 miliarde de lei, conform datelor BNR. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca incasarile la buget au inceput sa isi revina in aprilie. Unul dintre capitolele la care Romania sta cel mai prost este plata pensiilor. Astfel, la sfarsitul lui martie, bugetul asigurarilor sociale de stat avea un deficit de circa 1,5 miliarde de lei, respectiv “o gaura” de circa 500 de milioane de lei in fiecare luna.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Economistii: E un moment bun pentru imprumuturi externe

In ceea ce priveste momentul ales pentru a se imprumuta, specialistii spun ca este unul propice obtinerii unor conditii bune de credit de pe piata externa. „Personal, consider ca este o masura buna. Avem o portita buna acum, dupa semnarea acordului cu FMI si CE, riscul de tara fiind mult mai mic acum”, ne-a declarat Lucian Anghel, economist-sef BCR. Costul riscului de tara (CDS), in functie de care se calculeaza dobanzile imprumuturilor externe a scazut cu mai mult de jumatate dupa semnarea acordului cu FMI si CE, de la 7% la aproximativ 3%. Un CDS mai mic inseamna ca Finantele vor putea oferi o dobanda mai mica la eurobonduri, respectiv se va imprumuta mai ieftin.



Tags: imprumut externcheltuielieconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Tara noastra trebuie sa se imprumute masiv in continuare 03/06/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."