Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile cred ca vor fi cele care vor scapa primele de recesiune. Restul asteapta anul 2010 28/05/2009



Conform unui studiu efectuat de Deloitte Romania, bancherii sunt foarte optimisti si se asteapta sa iasa primii din recesiune, inca din primul trimestru al acestui an, cu mult inaintea economiei reale. Cei mai multi top manageri din economie vad iesirea din recesiune abia in prima parte a anului viitor, cei mai optimisti fiind reprezentantii companiilor de servicii medicale, in timp ce pesimismul se pastreaza puternic in randul directorilor de imobiliare, constructii, FMCG, acestia vazand depasirea crizei la finele anului 2010.

“Sectorul bancar, nu numai in Romania, dar si la nivel global, a fost mai lovit decat alte sectoare, iar eu cred ca, asa cum Bursa anticipeaza o revenire a economiei, si bancile - care au fost sub presiunea globala ca ar avea nevoie de capital, de provizioane - intrevad o revenire mai rapida. Un trimestru mai slab, cum a fost primul trimestru al acestui an, nu cred ca o sa mai vedem. Se observa asta inclusiv din comportamentul clientilor, sunt mai relaxati, mai dornici sa continue proiecte, dupa ce, in primele doua luni ale anului, cererea era extrem de redusa”, a declarat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

Asteptarile managerilor in ceea ce priveste evolutia pe timp de criza difera de la sector la sector. In imobiliare, piata trece printr-un proces natural de eliminare a verigilor slabe, inainte de relansarea acesteia in 2010. Directorii din energie si-au schimbat optica, trecand de la strategiile pe termen mediu si lung la cele pe termen scurt. Scaderea cererii a lovit semnificativ operatorii din FMCG, unde analistii Deloitte vad o consolidare a sectorului in partea a doua a anului.

Executivii din telecom si piata medicala, doua sectoare rezistente la criza, mizeaza pe strategii de extindere, in baza unei cereri solide, chiar daca si aici se simte scaderea consumului. In farma sunt asteptate miscari de consolidare. “Efectele crizei economice au inceput sa fie resimtite pe piata locala, fiind reflectate in rate de crestere mai mici decat in perioadele anterioare pentru serviciile de internet broadband si cele de televiziune”, a declarat Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom.

Sefii chestionati de Deloitte cred ca Executivul ar putea revigora economia prin scutiri de la plata unor taxe si impozite, pentru stimularea investitiilor (28%), prin directionarea cheltuielilor bugetare catre investitiile publice (20%) sau prin modificari aduse cadrului de reglementare (14%), confirmand astfel unele dintre concluziile proiectului Guvernul Privat, initiat de Business Standard. Directorii executivi de pe piata locala se simt frustrati cu privire la rolul jucat pana acum de Guvern in economie. Potrivit Deloitte, anumite masuri luate de Guvernul Romaniei au ingreunat si mai mult lucrurile pentru mediul de afaceri, in conditiile in care mai multe state din UE au implementat deja programe fiscale anticriza consistente.

Principalele probleme cu care se confrunta companiile in aceasta perioada de criza sunt, in ordine, cererea mai scazuta, fluctuatiile de curs, accesul mai dificil la finantare sau costurile mai mari de finantare.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Majoritatea companiilor participante la studiul Deloitte, care a intervievat fata in fata peste 300 de top manageri din opt industrii, se asteapta sa castige cota de piata in urma perioadei de criza. “Este un semn bun faptul ca firmele locale gandesc pozitiv si spera sa castige cota de piata. Aproape 70% dintre respondenti au incredere ca afacerile lor vor avea o pozitie mai solida pe piata la momentul iesirii din criza”, a declarat Antonis Ioannidis, coordonatorul studiului, partener in cadrul Deloitte Romania. Cele mai optimiste sunt companiile din industria medicala si farmaceutica (81% dintre acestea mizeaza pe un avans in perioada crizei in raport cu competitorii), firmele imobiliare si de constructii (75%) si cele din domeniul bunurilor de larg consum (71%).

Potrivit studiului Deloitte, in conditiile in care investitiile straine directe nu mai reprezinta un factor dominant, economia locala va trece inevitabil printr-un val de consolidari. Astfel, peste jumatate dintre top manageri vad in Fuziuni si Achizitii (M&A) instrumentul prin care isi vor indeplini obiectivele strategice.

“Urmeaza sa asistam, in a doua jumatate a anului 2009, dar mai ales in 2010, la o puternica perioada de consolidare. In momentul de fata, vanzatorii au inca probleme in a accepta preturile care li se ofera”, spune Ioannidis. Potrivit consultantilor Deloitte, consolidarile vor avea loc din trei motive: companiile care duc lipsa de lichiditati cauta modalitati alternative de finantare, afacerile ineficiente intampina dificultati in a supravietui crizei si managementul unor firme este depasit de situatie si prefera solutia exitului. Serviciile medicale, industria farma si o serie de companii din FMCG sunt cele care atrag cel mai mult interesul investitorilor financiari si strategici, se arata in studiu.

Modalitatile de finantare la care apeleaza cel mai mult companiile de pe piata romaneasca, in comparatie cu 2008, sunt reinvestirea profitului (24%), credite din partea furnizorilor (18%), injectia de fonduri de la compania-mama (15%), dar si vanzarea activelor (7%). Costurile pe care le reduc cel mai mult firmele in aceasta perioada sunt cele operationale (34%), costurile de personal (22%) si costurile de marketing si publicitate (18%). Este interesant ca aproape 40% dintre firmele din servicii financiare intentioneaza sa faca reduceri de personal in 2009.

“Este clar ca ne confruntam cu o criza fara precedent, cea mai serioasa de la Marea Depresie din 1929. Ne uitam la ce s-a facut gresit la criza din ‘29 si incercam sa nu repetam aceleasi greseli”, a explicat reactia companiilor locale la criza George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. Potrivit studiului, cei mai multi dintre directori cred ca recesiunea prin care trecem aduce o corectie necesara pe piata locala.


Tags: recesiuneperioada de crizaeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bancile cred ca vor fi cele care vor scapa primele de recesiune. Restul asteapta anul 2010 28/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."