Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scumpirea creditelor loveste in banci si adanceste recesiunea 27/05/2009



Economistii ING sunt de parere ca recesiunea se va adanci in urmatoarele trimestre, spre -7%, si din cauza faptului ca bancile intarzie sa ieftineasca imprumuturile.

In acelasi timp, cresterea dobanzilor a afectat capacitatea de rabursare a creditelor, valoarea imprumuturilor neperformante pe total sistem bancar urcand periculos de mult in primele trei luni ale acestui an, cu 46% (5,76 miliarde lei), pana la 18,34 miliarde lei (4,4 miliarde euro).

Pentru a putea acoperi creditele neplatite de clienti, numai in primele trei luni ale anului bancile au constituit provizioane de 2,666 miliarde lei, totalul acestora ajungand la 10,25 miliarde lei. Per ansamblu, bancile au incheiat primul trimestru cu o pierdere de 50 milioane euro. In plus, cererea de credite din partea populatiei s-a prabusit efectiv in ultimul an, pana la un nivel de 7,5-9 ori mai mic, influentata in principal de cresterea dobanzilor, dar si de inghetarea salariilor si cresterea somajului.

Cererea de credite din partea companiilor s-a redus de asemenea, deoarece putine afaceri au o rentabilitate care sa acopere costul imprumutului, care in prezent este de peste 20%. S-a ajuns astfel ca, dupa cateva luni in care bancile au fost extrem de rezervate in a acorda credite, sa se acumuleze un exces de lichiditate in sistemul bancar, iar bancile sa nu aiba cui acorda credite. "Afectati de scumpirea creditelor au fost cei care au avut neaparat nevoie de credite. In plus, bancile si-au pastrat si chiar si-au crescut marjele de profit, punand astfel presiune pe profitabilitatea companiilor. Crescand foarte mult costul de a avea o afacere, asta adanceste recesiunea. Banul ieftin, pompat prin credite in 2007-2008, a dus la boomul imobiliar, expansiunea consumului, supraincalzirea economiei etc. Banul scump de acum naste un efect in cealalta directie. BNR inca traieste cu frica inflatiei si tine banul scump, adoptand o pozitie gresita.

Totodata, dupa imprumutul de la FMI, 40% din resursele in valuta ale bancilor stau degeaba la BNR si nu mai ajuta la nimic. Majoritatea bancilor au ajuns sa-si castige painea din comisioane, deoarece creditarea a scazut mult", ne-a declarat Matei Paun, partener la BAC Investment. Consultantul financiar Aurelian Dochia spune ca dupa acordul cu FMI primele de risc pentru Romania s-au redus semnificativ, piata interbancara s-a mai dezmortit, iar dobanzile au inceput sa coboare. "Totusi, dobanzile nu vor mai cobori la nivelurile din 2007-2008, bancile fiind constranse de costul resurselor si de restantele in crestere", a spus Dochia.



Tags: recesiuneimprumuturicrediteeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Scumpirea creditelor loveste in banci si adanceste recesiunea 27/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."