Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce a fost mai rau a trecut. Am depasit cel mai greu moment al recesiunii 22/05/2009



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, foarte optimist, ca ce era mai rau a trecut dupa numai primele trei luni ale lui 2009, iar tara noastra va avea in continuare crestere economica, chiar daca in primul trimestru s-a inregistrat o scadere de 6,4%. „Cred in continuare ca vom avea un V al recesiunii si cred in acelasi timp ca punctul minim a fost atins in primul trimestru“, a spus Isarescu, prezent la Forumul Financiar Central si Sud-Est European.

Mai departe, economia ar putea sa-si revina in al doilea trimestru, in asa fel incat, la sfarsitul anului sa putem vorbi despre un avans pozitiv. In celasi timp, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybeck, este mai pesimist. El este de parere ca economia tarii noastre va reveni pe crestere numai in al doilea semestru din 2010.

Isarescu: Nu suntem in recesiune tehnica

In primul trimestru, economia s-a contractat cu 6,4% fata de acelasi interval din 2008 si cu 2,6% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, iar in ultimele trei luni din 2008, PIB a coborat cu 3,4% fata de trimestrul anterior. Situatia nu este insa similara cu recesiunea tehnica, considera Isarescu, termen pe care il defineste ca o scadere a PIB in doua trimestre consecutive, comparativ cu perioada similara a anului precedent.


Cat despre depasirea crizei, suntem pe drumul cel bun. Patru din cele cinci componente ale crizei - cursul de schimb, balanta de plati, inflatia si disponibilitatile de capital - au fost depasite, apreciaza Isarescu. „Mai ramane doar cresterea economica“, a spus Isarescu. Iesirea din criza nu poate fi masurata numai tinand cont de acesti indicatori. Daca se tine cont de cresterea nivelului de trai, populatia va simti abia peste un an si jumatate ca lucrurile s-au imbunatatit.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Romania, mai putin lovita de criza

Ca problemele nu sunt atat de severe in Romania crede si Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie si fost economist-sef al Bancii Mondiale, prezent la Bucuresti. „Masurile si reglementarile din sistemul bancar au fost bune“, a explicat el, aratand ca tara noastra nu se afla pe lista tarilor puternic lovite de criza financiara internationala. Alte puncte tari ale Romaniei sunt flexibilitatea cursului de schimb si faptul ca a pornit, la inceputul crizei, cu un nivel ridicat al cererii. Un alt avantaj al Romaniei in fata turbulentelor este reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de catre BNR. In jur de 800 de milioane de euro vor fi eliberate in piata numai din reducerea RMO la pasivele in valuta mai vechi de doi ani, potrivit BNR.

Ca dezavantaj al economiei romanesti, economistul a mentionat deficitul bugetar mare. Stiglitz nu a dat si un orizont de timp pana la care turbulentele vor fi depasite la noi, referindu-se numai la tara din care a pornit criza: nu mai devreme de 2011. El a atins si subiectul delicat al acordului cu FMI, spunand ca institutia nu a impus Romaniei alte conditii decat acelea pe care autoritatile romane doreau sa le indeplineasca.



Tags: criza economicarecesiunecrestere economica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ce a fost mai rau a trecut. Am depasit cel mai greu moment al recesiunii 22/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"