Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru reluarea creditarii, BNR este dispusa sa elibereze o parte din rezervele bancilor comerciale 21/05/2009



Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a declarat, marti, ca BNR va elibera o parte din rezervele bancilor comerciale in aceasta saptamana sau saptamana viitoare, astfel incat, in curand, va putea fi reluata creditarea.

"Acesti bani vor ajunge in piata pentru a ajuta economia reala. Ne asteptam sa se reia creditarea, absolut necesara pentru IMM-uri. Prin scaderea cererii, reluarea creditarii ar fi utila pentru sustinerea firmelor mici si mijlocii", a spus Nita la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti.

La finele lunii martie, BNR a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani se fie redusa la zero, fata de 40% in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Mugur Isarescu a declarat saptamana trecuta ca Banca Nationala a Romaniei va fi "generoasa" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta constituite de bancile comerciale, in functie de nevoile de creditare si termenii acordurilor cu FMI, UE si cel semnat cu bancile la Viena.

El a aratat ca reducerea rezervelor va fi legata de modul in care bancile reiau creditarea "sanatoasa" in valuta, adica a imprumuturilor pe termen lung pentru firmele care exporta sau importa si a creditelor ipotecare pe termen lung.

Isarescu a explicat ca RMO-urile in valuta vor fi inlocuite temporar in rezerva valutara a BNR de banii proveniti de la Fondul Monetar International (FMI), care vor fi rambursati pe masura ce vor intra alte resurse in valuta, cum ar fi fondurile europene si investitiile straine.

Bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrala reprezentand 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei.


Tags: rezerve bancarebanci comercialeeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pentru reluarea creditarii, BNR este dispusa sa elibereze o parte din rezervele bancilor comerciale 21/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."