Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul s-a pus pe treaba. Desfiinteaza o firma din cinci si face controale la sange 19/05/2009



Nu aveti activitate la sediul social declarat, va sustrageti de la controlul fiscal si totodata nu v-ati depus declaratiile de taxe si impozite si deconturile de TVA de cel putin sase luni?

Luni, Sorin Blejnar, presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, a anuntat ca toate firmele care se regasesc in aceste trei criterii vor fi declarate inactive fiscal peste cateva zile, dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de guvern care reglementeaza Codul de procedura fiscala.

Vestea proasta adusa patronilor celor 131.000 de societati comerciale (din intregul de 600.000 de firme din tara noastra) care se incadreaza in aceasta categorie nu vor mai avea, vreodata, posibilitatea sa mai infiinteze o companie pe numele lor, deoarece Fiscul va inscrie in cazierul fiscal starea de inactivitate a firmei, conform spuselor reprezentantilor ANAF.

Toate aceste companii vor intra pe o „lista neagra“, care va fi postata pe site-ul Autoritatii.

„Pana acum, aceste firme figurau doar pe o lista, in Monitorul Oficial. Acum vor fi publicate pe site, cu motor de cautare, ca la Google“, a spus Blejnar. Asta inseamna ca firmele vor suferi grav la capitolul imagine si orice viitoare relatie de afaceri va fi afectata.

„Este un mecanism de reglare a functionarii corecte a intreprinzatorilor, care ii elimina pe cei care nu joaca in mod cinstit“, ne-a declarat Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta financiara Consulting R Group din cadrul Nexia International.

Adio cod de Taxa pe Valoarea Adaugata

Companiile declarate inactive fiscal vor ramane si fara codul de platitor de TVA, prin aceasta masura Fiscul dorind sa preintampine furtul de identitate la evaziunea fiscala in acest domeniu. Detinatorii acestor companii oricum nu aveau un comportament corect, iar multe dintre firme erau infiintate cu scopul de a frauda, dupa care erau falimentate iar patronii o luau de la capat, infiintand alte companii, in acelasi scop.

De altfel, fraudele in domeniul TVA la comertul intracomunitar au un nivel alarmant in intreaga Europa. „Este un carusel care pleaca din Marea Britanie si se opreste la Constanta. Si in Romania exista retele specializate“, a mai spus Blejnar. Numai in primele patru luni ale acestui an, Garda Financiara a monitorizat peste 13.000 de operatiuni intracomunitare, iar 214 agenti economici au fost dati in consemn, fiind de negasit. Prejudiciile in acest caz depasesc 134 milioane de lei.

Ai masina noua din strainatate, treci pe la Fisc

Cum operatiunile cu TVA reprezinta un domeniu sensibil, autoritatile au schimbat frecventa platilor. De luna aceasta, firmele care vor cumpara produse din statele UE vor plati TVA aferenta acestor operatiuni lunar, nu trimestrial, ca pana in prezent. Prevederea va strica planurile multor companii care achizitionau legume si fructe din spatiul comunitar pentru a le comercializa in Romania. Seful ANAF spune ca in intervalul de trei luni pana la plata TVA, ele acumulau datorii, dupa care erau cesionate pentru a nu mai plati nimic la stat. O alta masura menita sa creasca veniturile la buget este si cea prin care persoanele fizice care cumpara masini noi din strainatate vor fi obligate sa solicite ANAF un certificat care atesta plata TVA.

Documentul va fi necesar in momentul in care se va face inmatricularea vehiculului. Fiscul vrea sa-i depisteze astfel pe cei care cumpara autovehicule din tarile intracomunitare si le inmatriculeaza in Romania fara sa achite TVA.


Tags: fiscdesfiintarideclaratiitaxeimpozitedeconturi TVA


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Fiscul s-a pus pe treaba. Desfiinteaza o firma din cinci si face controale la sange 19/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."