Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat timp va mai tine recesiunea? 18/05/2009



Caderea cea mai mare a economiei din ultimii 11 ani, de 6,4%, anuntata la sfarsitul saptamanaii trecute de Institutul National de Statistica, pentru primul trimestru al acestiu an, confirma faptul ca tara noastra este in recesiune, lovita grav de criza globala. Cat timp va dura pana cand economia va reveni pe crestere? Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc, impreuna cu alti oficiali si analisti ai pietei financiare, sunt de parere ca “ ce a fost mai greu a trecut” si ca deja din luna aprilie se pot citi semnalele unei redresari economice. Cel mai optimist lider de opinie ramane, in continuare, guvernatorul Bancii Centrale, Migur Isarescu, care vede chiar si o crestere economica anul acesta.

De partea cealalta se afla, insa, bancherii si oamneii de afaceri puternici vad o criza de durata, miliardarul din industria petroliera, Dinu Patriciu, vorbind despre o criza economica de trei ni in varianta optimista, in timp ce bancherul austriac Herbert Stepic, seful Raiffeisen International, vede “inceputul unei crize a economiei reale”.

Scaderea din primul trimestru a economiei a luat prin surprindere ca amploare intreaga piata financiara de la Bucuresti, care vedea o contractie de maximum 5%, Romania inregistrand un minus mai mare chiar decat SUA (6,1%) - tara de origine a crizei, in timp ce in Uniunea Europeana suntem depasiti doar de statele baltice, Estonia, Letonia si Lituania, si de Germania. Potrivit datelor estimarilor centralizate de Business Standard de la companii, cele mai mari scaderi au fost contabilizate in retailul de electrocasnice, textile, industria auto, hardware, IT, recrutare si consultanta, unde declinul se apropie de 30-35%, in timp ce la polul opus se afla piata privata a serviciilor medicale, cu un plus, in medie, de 30%.

Premierul Emil Boc nu vede semne de ingrijorare in scaderea anuntata de INS, cea mai mare din primul trimestru al lui 1998 incoace, cand minusul era de 6,6%.

“Din aprilie sunt semne de redresare economica, dar eu am un optimism moderat. Exista semnale pozitive in economie, si in trimestrele al doilea si al treilea sunt premise de redresare”, a spus premierul Emil Boc. In schimb, analistii si oamenii de afaceri si-au inrautatit prognozele pentru sfarsitul anului, iar prognoza de scadere a PIB cu 4% convenita cu FMI a devenit dintr-un scenariu minimal unul optimist. Totusi, socul primului trimestru este greu de repetat, si economia va intra pe o usoara panta de crestere, sunt de acord majoritatea analistilor intervievati de Business Standard. “E o tendinta de calmare a economiei, si asta inseamna ca cifrele vor fi mai bune. Tinta de -4% e realista, dar, daca nu se ia nicio masura, ea nu se intampla”, comenteaza Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale din Industrie, Servicii si Comert (CPISC). La randul sau, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Parvan, spune ca redresarea economiei este posibila, dar depinde de sectorul agricol. “Nu e atat de rau pe cat ne asteptam. Si sper ca trimestrele doi si trei sa fie mai bune decat primele trei luni. Daca industria isi revine, constructiile repornesc mai alert, iar daca ne ajuta si agricultura, aceasta masura anticriza”, atunci sunt perspective bune”, spune Parvan.

Estimarile referitoare la ceea ce se va intampla cu economia romaneasca in 2009 vor fi revizuite in scadere, dupa performanta sub asteptari din primul trimestru, cand PIB-ul s-a contractat cu 6,4% in termeni anuali. T1 a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere, in termeni ajustati sezonier, cu 2,6% fata de T4 2008, care consemnase, de asemenea, un recul de 3,4% fata de T3 2008, potrivit datelor INS, ceea ce inseamna ca Romania a intrat in recesiune tehnica.`

Matei Paun, managing partner la Bac Investments, care a avut cea mai apropiata prognoza fata de datele publicate, de 5% scadere pe T1, dar si pe 2009, spune acum ca “sunt sanse mari ca rezultatul pe intreg anul sa fie mai aproape de -7,5% decat de -5%”. La randul sau, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen - singurul, in afara de guvernatorul BNR care dadea o prognoza pozitiva pentru intreg anul 2009, de +0,5% -, spune ca o va revizui, cel mai probabil, pe minus.

Directorul Grupului pentru Economie Aplicata, Liviu Voinea, spune ca inca este plauzibil scenariul de lucru al FMI, de -4% pe tot anul, insa el a devenit unul optimist. “Nu cred ca recesiunea dureaza un trimestru sau doua. Nu este exclus sa fie si mai rau”, a explicat Voinea. Prognoza de -4% este confirmata si de consultantul financiar Bogdan Baltazar, care se asteapta ca, in al doilea trimestru, economia sa scada cu doar 1%. “Era de asteptat o astfel de scadere cum a fost cea din primul trimestru. Suntem o economie deschisa pe contul de capital, pe exporturi. Cred si sper ca lucrurile sa se imbunatateasca. Estimez ca economia va inregistra o scadere de circa 1% in al doilea trimestru si un declin de circa 4% pe tot anul”, a spus Baltazar.

Omul de afaceri Dinu Patriciu crede ca efectele crizei pot fi evitate doar prin reduceri de impozite si se asteapta la un derapaj sever al cursului valutar. “Eu cred ca leul va ajunge sa coste in raport cu euro 4,7 sau 4,8 lei, lucru care nu mi se pare bun, pentru ca va avea efecte nefaste asupra fiecarui roman. Cat despre criza, asa cum stau lucrurile in prezent, eu cred ca va mai dura trei sau, in cel mai rau scenariu, cinci ani”, a comentat Dinu Patriciu la Realitatea TV.

Desi Romania a avut cea mai severa contractie din regiune in T1 si cea mai mare din UE, dupa tarile baltice si Germania, presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, crede ca Romania are o situatie generala mai buna decat alte state, pentru ca nu este dependenta, in proportie mare, de exporturi. “Asta nu inseamna ca Romania nu sufera din pacatele trecutului”, a spus Stepic, aratand spre cresterea creditelor de consum, care a condus la importuri mari si la majorarea deficitului de cont curent. “Ma indoiesc ca exista multi oameni care cred ca actuala criza se apropie de sfarsit. As spune ca acesta este inceputul crizei economiei reale”, a precizat totusi Stepic, citat de Mediafax. Pe de alta parte, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a incercat sa linisteasca temerile referitoare la toate economiile din Est, imediat dupa publicarea datelor, informeaza AFP, citata de NewsIn. “Exista, intr-adevar, riscuri pentru Europa de Est, ca pe toate pietele emergente, si putem sa le depasim. Problemele din Europa de Est nu sunt nici mai mici, nici mai mari decat in alte tari emergente”, a spus Strauss-Kahn.

Presedintele BERD, Thomas Mirow, considera ca estimarea privind scaderea PIB-ului Romaniei cu 4% este realista, intrucat primul trimestru a fost “ciudat” din punctul de vedere al evolutiei economiilor din intreaga lume, si apreciaza, totodata, ca situatia se va imbunatati. “Ceea ce pot spune despre Romania este ca suntem foarte puternic implicati - avem angajamente cu banci, cu Petrom - si ca speram ca putem sa completam ceea ce face FMI la nivel macroeconomic. In termeni de previziuni, parerea generala indica spre o contractie de 4%”, a spus Mirow. In schimb, economistul-sef al BERD, Erik Berglof, a declarat ca cifrele de pe T1 sunt ingrijoratoare si ca exista riscul ca economia Romaniei sa se contracte cu mai mult de 4% in acest an, cat a fost previzionata contractia de catre FMI.



Tags: recesiunecriza economica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cat timp va mai tine recesiunea? 18/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."