Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana transmite un mesaj: nu mai folositi criza ca pe o scuza pentru deficitul din 2008 15/05/2009



Deoarece tara noastra a avut un deficit bugetar de 5,4%, aproape dublu fata de cel maxim admis de UE, de 3% din PIB, Comisia Europoeana a pornit, in mod oficial, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. Primele amenzi ar putea fi puse in aplicare anul viitor, acestea urmand sa fie stabilite in aceasta vara.

Comisia a tinut sa scoata in evidenta faptul ca tara nostra nu poate sa arunce vina pe criza economica pentru depasirea pragului impus de UE, cu alte cuvinte fostul Guvern nu are scuza pentru cheltuielile extraodinare legate de prevenirea crizei.Concluzia CE este foarte clara: o mare parte din deficit se datoreaza maririi salariilor si pensiilor- „Cifra (deficitul de 5,4% din PIB, n.r.) reflecta, in principal, derapari importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008 datorita incetinirii economice”, se precizeaza in comunicatul oficial.

Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, a declarat in repetate randuri ca deficitul foarte mare de anul trecut s-a datorat atat scaderii drastice a veniturilor cat si unor cheltuieli neprevazute, printre care despagubirile acordate actionarilor Fondului Proprietatea. El a subliniat la un moment dat ca „acest deficit este mai degraba o mandrie decat o eroare de natura fiscala”.

Sanctiunile ar putea fi aplicate din 2010

Vestea buna, data tot de Comisie, este ca primele sanctiuni, care ar putea lua forma unor penalitati sau restrangerea accesului la fondurile europene, ar putea fi date abia la inceputul anului viitor. “CE trebuie sa decida daca va confirma existenta unui deficit excesiv in iunie, in baza unui raport al Comitetului Economic si Financiar. Comisia va recomanda ECOFIN in primul rand sa fie de acord cu evaluarea CE, iar in al doilea rand sa aprobe un calendar de masuri de pus in practica in tarile vizate de procedura", a declarat miercuri Mark English, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

„Anul acesta va fi in vigoare deficitul stabilit in cadrul acordului cu FMI si CE (4,6%, n.r.). Este absurd sa ceri Romaniei in aceasta situatie de criza globala sa reduca atat de rapid deficitul bugetar. Vorba unui clasic in viata: tu abia mai respiri si ei sa iti dea cu ciocanul in cap? In ceea ce priveste sanctiunile posibile, acestea nu au fost inca stabilite”, ne-a declarat europarlamentarul Daniel Daianu, fost ministru de Finante si economist-sef al BNR. Romania nu este, insa, nici pe departe un caz unic in ceea ce priveste depasirea deficitului bugetar impus de UE. Comisia a pornit miercuri aceasta procedura si impotriva Lituaniei, Maltei si Poloniei, in timp ce in februarie s-a luat o decizie similara in ceea ce priveste Franta, Grecia, Irlanda, Letonia si Spania.



Tags: criza economicadeficit bugetar


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Comisia Europeana transmite un mesaj: nu mai folositi criza ca pe o scuza pentru deficitul din 2008 15/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."