Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul forfetar contravine Codului Fiscal si recomandarilor europene 08/05/2009



Introducerea de la 1 mai a impozitului forfetar incalca recomandarile Comisiei Europene, legile teoriei economice si prevederile Codului Fiscal in acelasi timp, a declarat joi Delia Catarama, secretar general al Asociatiei Internationale de Fiscalitate (IFA), filiala din Romania, in cadrul unui seminar pe tema sustinerii activitatii IMM-urilor, organizat de CECCAR.

    In plus, activitatea a peste 90% din IMM-uri va fi afectata de impozitul minim introdus de guvernanti.

Peste 90% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania se incadreaza in categoria microintreprinderilor, avand mai putin de noua angajati, respectiv o cifra de afaceri sau active de maximum doua milioane de euro.

Aceasta categorie de firme este vizata cu precadere de primele doua paliere ale cotelor prevazute de impozitul minim, cuprinse intre 0-52.000 de lei, venituri anuale, si 52.001-215.000 lei, venituri anuale incasate de un agent economic.

Firmele care se incadreaza in aceste categorii de impozitare vor fi nevoite sa suporte o presiune fiscala de pana in 4,23% in primul caz, respectiv, intre 8,27% si 2% in cel de-al doilea, fiind cele mai impovarate de impozitul forfetar nou introdus de catre Ministerul Finantelor Publice, incepand cu 1 mai 2009. Astfel, cu cat nivelul veniturilor incasate de un agent economic este mai mare, cu atat scade presiunea fiscala pe care acesta trebuie sa o suporte.

 In schimb, firmele cu veniturile cele mai mici sunt cele mai lovite de schema fiscala gandita si aplicata de guvernanti, a mai declarat Delia Catarama in cadrul seminarului organizat de Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Impozitare tripla

Impozitul forfetar nu reprezinta altceva decat o taxa pe afaceri, este de parere secretarul general al filialei IFA din Romania. Impozitul minim pe care un IMM care se incadreaza in primele doua paliere de impozitare trebuie sa il plateasca poate fi, in functie de specificul activitatii, de doua-trei ori mai mare decat obligatiile fiscale prevazute de cota unica de 16%.

Mai mult, marile companii, care declarau in mod constant pierderi, pentru a evita plata de impozit catre stat, si care au fost vizate de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la introducerea impozitarii minime, sunt cel mai putin afectate de povara impozitului forfetar.

Desi reprezinta motorul de dezvoltare al economiei autoh- tone, activitatea IMM-urilor este puternic franata de impozitul minim. Astfel, activitatea a peste 90% dintre acestea va avea de suferit, in schimbul unui spor de numai 0,21% adus veniturilor incasate la Bugetul de stat.

Mai mult decat atat, introducerea impozitului forfetar va conduce la incetarea activitatii unui numar mare de microintreprinderi, deci la limitarea bazei de impozitare, ceea ce face ca estimarea de 350 de milioane de lei, venituri in plus la

Sursa www.financiarul.com



Tags: impozit fofetacod fiscalCECCAR


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozitul forfetar contravine Codului Fiscal si recomandarilor europene 08/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."