Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ingrijorata de incetinirea economie, BNR taie agresiv dobanda-cheie 07/05/2009



BNR a reusit sa surprinda ieri piata financiar-bancara, dupa ce a redus dobanda de politica monetara de la 10% la 9,5%, masura fiind menita sa contribuie la temperarea dobanzilor la lei si, implicit, la stimularea economica.

Cei mai multi dintre analisti se asteptau la o mentinere a dobanzii-cheie, dar sunt de parere ca o reducere atat de mare demonstreaza ca BNR este ingrijorata de perspectivele economice. Un prim efect al deciziei BNR va fi ieftinirea imprumuturilor statului, urmand ca panaa in trimestrul al treile sa scada si dobanzile la depozite si credite. Chiar daca, in mod normal, o reducere a dobanzii de politica monetara conduce la deprecierea leului, contextul favorabil la nivel global si local a facut leul sa nu reactioneze pe piata valutara.

Totusi, in timp, reducerea dobanzilor la lei va conduce la urcarea cursului de schimb. Unii analisti spun ca taierea dobanzii-cheie a fost posibila si datorita reducerii presiunilor inflationiste. Nivelul rezervelor minime obligatorii in lei si valuta a fost mentinut la 18%, respectiv 40%.
"Este un semnal pozitiv pe care BNR il da pietei.

Probabil banca centrala observa o reducere a presiunilor inflationiste, fapt care-i permite sa apeleze la o coborare importanta a dobanzii de politica monetara", e de parere Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Semnal pentru ieftinirea creditelor in lei

"Cei de la BNR au surprins cumva piata, iar prin aceasta decizie arata ca doresc o stimulare a creditarii interne, ingrijorati de incetinirea economica. In perioada imediat urmatoare, ne putem astepta la reducerea dobanzilor la depozitele si creditele in lei. Nivelul de dobanda la care BNR va injecta lichiditate in sistemul bancar este acum cu 0,5 puncte mai jos si va conduce la scaderea dobanzii efective in piata. Deja, in ultimele luni, dobanzile interbancare (ROBOR) au coborat de la 16% la 12%", a explicat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Unii analisti se asteapta ca dobanzile la lei sa se reduca generalizat abia in trimestrul al treilea, cu impact pozitiv asupra economiei abia in trimestrul al patrulea. "Deocamdata, putem vorbi doar de un mesaj: BNR este ingrijorata de perspectivele cresterii economice. Are loc o schimbare a atentiei BNR dinspre inflatie spre cresterea economica, lucru semnalat de noi inca de la finalul anului trecut. Este un lucru bun, deoarece impactul politicii monetare se vede in timp, iar primele semnale pozitive privind economia vor aparea in trimestrul IV", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Potrivit lui Chidesciuc, deocamdata bancile se vor adapta cu dobanzi mai reduse pe piata monetara, urmand ca in trimestrul al treilea sa coboare generalizat dobanzile la depozite si credite.

Coboara dobanzile, slabeste leul

"Costul reducerii dobanzilor la lei va fi urcarea cursului de schimb, dar este un cost pe care trebuie sa-l acceptam si pe care ni-l permitem. Este drept ca pe fondul unui leu mai slab provizioanele aferente creditelor in valuta vor creste, dar ele sunt relativ reduse. BNR nu va putea sa tina si cursul si sa reduca dobanzile la lei. Imediat ce va vinde din rezerva, dobanzile la lei vor urca", a explicat economistul-sef al ING.



Tags: BNRdobanda-cheieleistimulare economica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ingrijorata de incetinirea economie, BNR taie agresiv dobanda-cheie 07/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."