Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR va relaxa creditarea, iar ratele la creditele in lei vor fi micsorate 05/05/2009



Miercuri, 6 mai, Consiliul de Administratie al BNR va hotara daca va continua relaxarea creditarii, mai ales a celei in lei, sau daca va lua o pauza si va astepta primirea primei transe din imprumutul de la FMI.

Unii economisti sustin ca, cel mai probabil, BNR va reduce dobanda de politica monetara, cea care da “tonul” dobnzilor la creditele in lei, cu 0,25-0,5 puncte procentuale, ceea ce va duce la scaderea ratelor la creditele in moneda nationala.

„Ne asteptam la o scadere a dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 9,75% (de la 10% in prezent, n.r.), ceea ce reflecta continuarea trendului de relaxare a creditarii. Deocamdata BNR nu cred ca va interveni asupra rezervelor minime obligatorii (r.m.o.). Mesajul trimis de BNR va fi de continuare a relaxarii politicii monetare, atat prin oferirea de lichiditati in piata, cat si prin reducerea dobanzii cheie pana la un nivel de 8,5% la sfarsitul acestui an, dupa cum estimam noi”, a declarat Rozalia Pal, senior economist UniCredit Tiriac Bank. La cea mai recenta sedinta a CA al BNR, la sfarsitul lunii martie, Banca Nationala a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 10%, dupa ce la inceputul lunii februarie a scazut-o cu 0,25%.

Florian Libocor, economistul sef de la BRD, crede ca sunt sanse ca BNR sa reduca dobanda cheie chiar si cu 0,5%. „Probabilitatea asociata unei reduceri a dobanzii de politica monetara cu pana la 0,5 puncte procentuale a crescut semnificativ de la ultima decizie de politica monetara”, a declarat Libocor. Daca BNR va reduce dobanda cheie, este de asteptat ca dobanda interbancara (Robor) dupa care mai multe banci calculeaza dobanzile clientilor sa scada. De altfel, in intervalul 30 aprilie - 4mai, dobanda Robor cu maturitate de sase luni a scazut de la 13,27% la 13,11%, ceea ce inseamna in mod direct rate mai mici la creditele in lei calculate in functie de acest indicator.

BNR ar putea prefera injectiile de lichiditati in locul scaderii dobanzii

Nu toti economistii considera insa ca metoda prin care BNR va relaxa si mai mult creditarea este reducerea dobanzii cheie.

„Cred ca vor face o pauza (BNR - n.r.). Vor alege mai degraba injectii de lichiditate pentru a aduce dobanzile din piata mai aproape de dobanda de politica monetara", a declarat Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank. El a precizat ca, de la anuntarea acordului cu FMI, dobanda interbancara Robor a scazut cu aproximativ patru puncte procentuale, de la 16% la 12%, in lipsa unei reduceri a dobanzii cheie de catre BNR in sedinta CA din martie. La sfarsitul lunii trecute, BNR a injectat 4,7 miliarde de lei in sistemul bancar printr-o operatiune de tip repo (prin care Banca ofera bani in locul titlurilor de stat detinute de banci).

In acel moment dealerii bancari au declarat ca explicatia este cererea mare de lei in acea perioada, in care companiile au de facut plati importante la buget.



Tags: creditarerelaxaredobanzieconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

BNR va relaxa creditarea, iar ratele la creditele in lei vor fi micsorate 05/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."