Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aceasta este saptamana decisiva: vom afla daca primim, sau nu, creditul din partea FMI 04/05/2009



La inceputul acestei saptamani vom primi raspunsul referitor la indeplinirea conditiilor necesare pentru obtinerea imprumutului extern solicitat de autoritatile romane pentru a iesi cu bine din criza economica.

Conducerile FMI si CE vor hotara, in aceste zile, soarta bailor destinati tarii noastre. Ok-ul pentru cei cinci miliarde de euro care trebuie sa vina de la Comisie va fi dat maine, in cadrul reuniunii Consiliului Ecofin, din care fac parte ministrii de finante ai statelor membre.

Daca vom avea parte de un raspuns pozitiv, prima transa a banilor va intra in Trezoreria statului la sfarsitul lunii iunie.

Acordul, ratificat in parlament

Pana miercuri, vom afla si decizia finala a boardului FMI in privinta celor aproape 13 miliarde de euro care urmeaza sa intre in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Guvernul se asteapta ca prima transa a banilor de la FMI sa ajunga in tara noastra chiar pe parcursul acestei luni.

Restul de doua miliarde de euro, care completeaza suma totala a acordului de imprumut de 20 de miliarde de euro, vor veni de la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru investitii si dezghetarea creditarii. Suma totala va putea fi folosita pe parcursul urmatorilor doi ani, in functie de necesitati.

Dupa ce vom avea raspunsurile oficiale de la FMI si CE, acordul de imprumut va fi supus ratificarii in Parlamentul Romaniei. Dobanzile la aceste credite externe sunt mai mici decat cele platite in prezent de guvern pentru acoperirea cheltuielilor.

BNR cauta solutii pentru creditare

Pana la intrarea banilor de la FMI, conducerea BNR cauta modalitati pentru a dezgheta creditarea, mentinand stabila totodata si cotatia leului. Consiliul de Administratie al BNR se intruneste miercuri si, cel mai probabil, va decide pastrarea dobanzii de politica monetara, spun analistii chestionati de EVZ.

„Cred ca BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 10% si va decide sa continue sa efectueze un reglaj fin al lichiditatii din piata, inclusiv prin injectii de lichiditate, asa incat dobanda efectiva din piata sa continue sa scada catre dobanda de politica monetara. In sedintele urmatoare, ne putem astepta si la reduceri de dobanda de politica monetara”, ne-a declarat Ionut Du mitru, economistul-sef al Bancii Raiffeisen.

Totodata, economistul-sef al BCR spune ca este foarte important sa nu ratam tinta inflatiei. „La fel de importanta este si o mentinere stabila a cursului leului, pentru ca o depreciere a acestuia ar duce la o inflatie peste nivel. Singura surpriza pe care ar putea sa o faca BNR ar fi reducerea dobanzii cu 0,25%”, ne-a declarat Lucian Anghel, reprezentantul BCR. Pe de alta parte, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, crede ca rolul BNR este, in acest moment, de a proteja leul.

„Coborarea rezervelor minime obligatorii de la 18% la 10% ar fi o solutie pentru pomparea de lichiditate in piata. Dar, in conditiile de fata, cred ca aceasta masura ar trebui atent analizata”, ne-a declarat seful OTP Bank. Potrivit acestuia, moneda noastra costa prea mult, prin urmare bancile vor fi fortate sa acorde credite tot in valuta.



Tags: creditdecizieFMICEeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Aceasta este saptamana decisiva: vom afla daca primim, sau nu, creditul din partea FMI 04/05/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."