Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se anunta vesti bune: bancile au reluat creditarea, unele dintre ele umbland si la dobanzi 28/04/2009



Brokerii de credite vin cu vesti bune: cu toate ca luna martie a fost una nu prea buna pentru creditare, soldul imprumuturilor acordate de bancile din tara noastra scazand fata de luna trecuta, riscul de a fi refuzate dosarele de credit, oricat ar fi de bune, de catre banca, fara alte explicatii, este tot mai mic. Oricine respecta conditiile bancherilor poate lua credit.

Conform BNR, creditul neguvernamental, acordat populatiei si firmelor, a scazut cu 2,6% in luna martie fata de luna precedenta, soldul total al imprumuturilor date de banci scazand de la 202,61 miliarde de lei. Scaderea cea mai mare au inregistrat-o creditele acordate persoanelor juridice, de 3,6%, in timp ce imprumuturile destinate persoanelor fizice au scazut cu 0,75%. Brokerii de credite sunt insa optimisti si spun ca bancile, desi impun in continuare conditii aspre la acordarea imprumuturilor, dau semne clare ca reiau procesul de creditare.

Bancile nu mai refuza dosare pur si simplu pentru a nu da credite

„In februarie, de exemplu, fata de ianuarie, creditele aprobate de banci pe dosarele trimise de noi s-au dublat. In martie aproape ca s-au dublat inca o data. Bancile au conditii mai aspre, insa acum si-au definit foarte clar gradul de precautie si stiu exact carui tip de clienti li se adreseaza”, a declarat pentru Gandul Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. Anul trecut, incepand cu luna noiembrie, au fost destule cazuri in care desi dosarele de credit erau bine facute si clientii erau eligibili, bancile au refuzat imprumutul, fenomen care aproape a disparut acum, dupa cum spune ea. Gradul de aprobare a dosarelor este, in medie, de 30%-50% in cazul brokerilor de credite.

De aceeasi parere este si Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone, care spune ca atat timp cat dosarul si clientul se incadreaza in normele lor, bancile dau credite oricui. „Chiar daca unele conditii de acordare a creditelor s-au mai inasprit in ultima perioada, bancile dau credite mai multe. E ca si cum ar spune: Dam credite. Dar in conditiile noastre. In acelasi timp trebuie remarcat si faptul ca cei care doresc credite sunt si ei mai constienti de propriile posibilitati si incearca sa obtina imprumuturi in functie de posibilitatile lor reale”, ne-a declarat Sterpan, care a precizat ca firma pe care o reprezinta a intermediat credite de sapte ori mai mari in martie fata de cele din ianuarie.

Bancile au umblat la dobanzi. Unele rate au scazut cu 40%

Vestile bune nu se opresc aici. Bancile au umblat la dobanzi si s-au corelat, cu o intarziere de cateva luni, e drept, la dobanzile in valuta de pe pietele internationale. Pana recent, multe banci calculau ratele dupa un indice de dobanda, cum ar fi Euribor la trei sau la sase luni (dobanda la care se imprumuta in euro bancile din Europa), neactualizat. Astfel, desi Euribor la sase luni, de exemplu, a scazut de mult sub nivelul de 2%, unele banci calculau ratele dupa nivelul lui dinaintea crizei, de pana la 4%, adica dublul celui de acum. „Avem clienti carora ratele la creditele ipotecare in euro le-au scazut cu pana la 40%, in urma acestor recorelari”, spune Bidian.



Tags: bancicreditaredobanzieconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Se anunta vesti bune: bancile au reluat creditarea, unele dintre ele umbland si la dobanzi 28/04/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."