Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ungaria si Franta au adoptat, si ele, impozitul forfetar 06/04/2009



Anumiti oficiali guvernamentali sustin ca introducerea impozitului forfetar este necesara din cauza faptului ca peste o treime din numarul firmelor romanesti declara pierderi, in conditiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie sa permita un comportament de tip “free rider”, in care acestea obtin un beneficiu fara plata. Acestia sunt ca impozite minime pentru companii sunt percepute si in alte state europene, precum Franta si Ungaria.

Conform unui document guvernamental citat de Mediafax, analizele efectuate de Ministerul Finantelor au scos la iveala faptul ca numarul firmelor care au declarat pierderi in 2007 a fost de 242.106, reprezentand 39,2% din numarul total al societatilor inregistrate, in conditiile in care cifra de afaceri cumulata a acestora a depasit 134 miliarde de lei.

„Avand in vedere volatilitatea ridicata a bazei de impozitare pentru impozitul pe profit, este nevoie de o serie de masuri de limitare, care sa asigure un sistem fiscal echitabil si corect pentru toata lumea", se arata in document.

Guvernul apreciaza ca introducerea sistemului de impozit minim va avea ca efect largirea bazei impozabile, incluzand si companiile care inregistreaza pierderi pentru mai multi ani consecutiv.

Documentul prezinta si sistemele aplicate de tarile europene care au apelat la reglementari fiscale similare. Astfel, Franta aplica un impozit forfetar anual platit de toate firmele, scutite fiind doar companiile nou-infiintate cu un capital care consta in proportie de peste 50% din aporturi in numerar (pentru primii trei ani de activitate), precum si organizatiile non-profit. Impozitul forfetar anual este platit indiferent daca firmele obtin profit sau inregistreaza pierderi si este calculat in suma fixa in functie de cifra de afaceri anuala. Ungaria aplica un impozit minim alternativ care presupune compararea bazei impozabile, determinata potrivit regulii generale pentru impozitul pe companii, cu o baza minima impozabila constand in diferenta dintre veniturile totale si costul bunurilor vandute sau al serviciilor prestate la care se aplica o cota de 2%.

In Romania, hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare si din comert, precum si alte categorii vor plati un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile inregistrate, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta cota, dar nu mai putin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.



Tags: impozit forfetarguverneconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ungaria si Franta au adoptat, si ele, impozitul forfetar 06/04/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."