Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul cere CE eliminarea si limitarea deducerilor de TVA acordate firmelor 06/04/2009



Guvernul Romaniei a transmis, catre Comisia Europeana, o cerere de derogare de la normele UE si de consultare a Comitetului european de TVA, pentru a elimina dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata la achizitia de vehicule de catre companii si a limita la 30% deducerea de TVA pentru intretinerea masinilor.

"Guvernul intentioneaza sa elimine dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane si a cheltuielilor cu combustibili si lubrifianti, dar aceasta impune consultarea Comitetului european pentru TVA, conform directivelor europene", au declarat, duminica, surse oficiale.

"In ceea ce priveste propunerea de limitare la 30% a dreptului de deducere a TVA aferenta cheltuielilor generate cu serviciile de intretinere, reparare si mentenanta a autoturismelor, aceasta nu este conforma cu directiva europeana si necesita obtinerea unei derogari din partea Consiliului UE. Solicitarile privind consultarea Comitetului TVA si obtinerea derogarii au fost intocmite si transmise Comisiei Europene", au mai precizat, surse oficiale.

Potrivit surselor, propunerea Guvernului de a interzice deducerea de catre companii a TVA pentru achizitii de vehicule este argumentata prin faptul ca masinile sunt folosite si in scopuri personale de catre angajati, iar o evidenta separata a modului de utilizare este dificil de tinut, in timp ce ajustarea TVA poate fi evitata prin diferite metode.

"Deoarece aceste autoturisme sunt utilizate si in scopuri personale de catre angajatii companiilor ar trebui tinute evidente separate pentru uzul personal si pentru uzul in scopul afacerii, iar pentru uzul personal companiile ar avea obligatia anularii dreptului de deducere a TVA prin procedeul ajustarii. Din practica, rezulta insa ca tinerea de evidente separate este foarte dificila, iar ajustarea TVA este evitata prin diverse metode", au aratat sursele.

In documentul transmis CE de catre Guvern se arata totodata ca interdictia deducerii taxei pe valoarea adaugata in acest caz corespunde practicii europene in domeniu, in conditiile in care majoritatea statelor membre, printre care Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franta, Slovacia si Belgia, aplica restrictii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii.

"Neacordarea deductibilitatii cheltuielilor cu intretinerea si exploatarea vehiculelor rutiere motorizate folosite pentru transportul de persoane cu o masa totala maxima de pana la 3,5 tone va duce la diminuarea cheltuielilor deductibile, determinand o majorare a bazei impozabile si a sumelor de plata la impozitul pe profit", au mai afirmat sursele.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile nu mai pot deduce taxa pe valoare adaugata pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone si cu maxim noua scaune, inclusiv al soferului, prevederea aplicandu-se si clientilor firmelor de leasing financiar.

De asemenea, TVA nu mai poate fi dedusa nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, lubrifianti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, reparatii sau modificari in regie proprie.


Tags: TVAdeducerieconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Guvernul cere CE eliminarea si limitarea deducerilor de TVA acordate firmelor 06/04/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."