Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Isarescu declara: tara noastra avea nevoie de conditiile ce au fost impuse de FMI 02/04/2009



La finele intalnirii avute cu membrii Birourilor Permanente ale celor doua camere, intalnire dedicata situatiei economiec din tara, guvernatorul a Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca avem nevoie de banii de la FMI “ pentru a compensa generozitatea mai scazuta a capitalului privat catre Romania”. „Acest aranjament este nu numai necesar pentru actuala perioada, dar si unul bun. Convingerea mea este ca prevederile acordului cu FMI sunt cele de care avea nevoie Romania“, a declarat Isarescu.

In felul acesta, pe baza acestor resurse, se va continua cresterea economica si se va asigura macrostabilitatea tarii, a mai adaugat Isarescu. Infuzia de bani nu va ajunge insa in economie, asa cum se afirma oficial, este de parere analistul economic Ilie Serbanescu, fiind destinata de fapt bancilor.

„Aproape 13 miliarde de euro reprezinta sumele pe care bancile comerciale le au blocate la banca centrala in contul rezervelor minime obligatorii si tot atat este si imprumutul de la FMI. Nu am niciun dubiu ca acesti bani vor lua treptat calea strainatatii, pe masura ce si rezervele vor fi reduse gradual“, a declarat Ilie Serbanescu. Cat despre stabilitatea cursului de schimb pe termen mediu, el crede ca imprumutul de 19,95 miliarde euro va fi suficient „pentru a tine leul".

Banii de la Fond, pentru deficitul bugetar

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Economice din Senat, fost ministru al Finantelor, are insa alta parere despre destinatia banilor de la Fond. El crede ca acordul incheiat de Romania cu FMI are ca scop doar asigurarea unui imprumut pentru acoperirea deficitului bugetar, nefiind destinati mediului privat. „Nu exista niciun dubiu ca sectorul privat nu ar putea sa plateasca datoria externa de 24 miliarde de euro, care oricum nu are scadenta imediata“, a declarat senatorul liberal. Nici bancile comerciale nu au probleme de finantare, fiind intr-o situatie stabila. „Guvernul avea nevoie de sase miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetar. Nu putea lua acesti bani decat daca exista acord cu FMI. Comisia Europeana a spus-o explicit“, a adaugat Vosganian.

Geoana recomanda vigilenta la creditare

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Una peste alta, masura luata marti de BNR in asteptarea primei transe de la FMI – reducerea rezervelor minime obligatorii de la 40% la 0% la finantarile atrase in valuta cu scadenta de peste doi ani – este salutata de Mircea Geoana, presedintele Senatului.

„Acest pas sper ca fie confirmat de deciziile bancilor comerciale din Romania pe baza acordului negociat cu FMI si cu bancile mama care au sucursale in Romania“, a declarat el. Ilie Serbanescu comenteaza plastic: „Asa i-o fi spus licuriciul la telefon“. Presedintele Senatului este preocupat si de modul in care se va relua creditarea. Pentru a nu se reproduce conditiile care au dus la criza economica, el recomanda „o mai mare vigilenta“ din punctul de vedere al calitatii creditelor si al efectelor acestora asupra economiei si societatii.


Tags: conditiiFMIeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Isarescu declara: tara noastra avea nevoie de conditiile ce au fost impuse de FMI 02/04/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."