Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oare cand vor scadea dobanzile acum ca Romania s-a imprumutat pentru banci? 27/03/2009



Scuzele folosite de banci, in ultimele luni, deja nu mai au acoperire si bancile nu mai au motive sa pastreze dobanzile la credite atat de ridicate. Tara noastra a incheiat un acord cu Fondul Monetar International pentru un acord stand-by in valoare de 12,95 miliarde de euro, la o dobanda anuala de 3,5%, pe o perioada de doi ani, la care se adauga 5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE), un miliard de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Recostructie si Dezvoltare (BERD) si alte institutii financiare internationala. In total suma se ridica la 19,95 miliarde de euro.

O parte din acesti bani vor asigura un surplus de lichiditate pentru banci, care ar mai putea avea fonduri suplimentare pentru creditarea firmelor si a populatiei si prin reducerea rezervelor minime obligatorii (n.r. – bani pe care bancile sunt obligate sa-i puna deoparte la Banca Nationala a Romanei din finantarile atrase, de 40% la valuta si 18% la lei). Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, confirma ca RMO vor fi reduse treptat, cu cate doua-trei procente. "Este o masura de siguranta impotriva scoaterii banilor din tara de catre bancile-mama din strainatate", a precizat oficialul bancii centrale, potrivit Realitatea FM. Asadar, conditiile pentru reluarea creditarii sunt asigurate, cel putin in teorie.

Cum scad dobanzile

Scaderea RMO a fost un subiect intens dezbatut in mediul bancar in ultimele luni, reprezentantii bancilor acuzand BNR ca le tine blocate fondurile si astfel nu mai pot acorda imprumuturi. Cand banca centrala a redus RMO la finantarea in lei la finele anului trecut, de la 20% la 18%, bancile au avut la dispozitie un surplus de circa doua miliarde de lei pentru a da credite. Acum, in noile conditii, "toate bancile din Romania spera ca acordul cu FMI va duce la o scadere a ratelor dobanzii, prin finantarea de la Fond sau scaderea RMO", a declarat, ieri, presedintele-director general al BRD, Patrick Gelin. Nu exista insa certitudinea ca sumele eliberate prin reducerea RMO nu vor fi scoase din tara. O spune chiar oficialul unei banci comerciale, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Romania.

„Daca se micsoreaza RMO, este un semn rau pentru investitori si nu exista nicio garantie ca acestia se vor intoarce in creditare", a afirmat Diosi. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, exclude insa un asemenea scenariu. El a declarat ieri ca FMI va solicita bancilor-mama sa-si asume mentinerea tuturor liniilor de finantare din Romania, inclusiv a sumelor care s-ar elibera prin reducerea rezervelor minime obligatorii, si chiar sa faca noi aporturi, daca va fi nevoie.

INFO PLUS:

Unde se duc banii de la FMI, UE, BM si BERD

Banii de la Fond vor fi folositi pentru stabilizarea cursului valutar, dar si pentru a pune la dispozitia bancilor mai multi bani. Romania a preferat sa imprumute 12,95 de miliarde de euro de la FMI pentru a evita cifra “13”, conform unor surse prezente la discutiile cu Fondul, citate de Mediafax. Varianta oficiala a FMI este alta: cifra a rezultat in urma conversiei din moneda in care a acordat FonduI imprumutul (DST) in euro, dupa cum a explicat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. Urmeaza cele cinci miliarde de euro de la UE, pentru acoperirea deficitului bugetar. Banii de la BM si BERD vor asigura finantarea unor proiecte, cu precizarea ca jumatate din imprumutul BERD va merge catre banci. Consultantul financiar Bogdan Baltazar a explicat pentru Gandul ca aceasta suma reprezinta linii de credit rambursabile la dispozitia bancilor.



Tags: acordimprumuteconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Oare cand vor scadea dobanzile acum ca Romania s-a imprumutat pentru banci? 27/03/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."