Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondul Monetar international negociaza cu tara noastra pe baza unui scenariu de recesiune severa 19/03/2009



Tar a noastra poarta negocierei cu FMI pe baza unui scenariu de recesiune severa, care va depasi cu mult estimarile cele mai pesimiste ale Guvernului, ale carui prognoze indicau o scadere a produsului intern brut cu cel mult 1% in 2009. Specialistii spun, insa, ca lucrurile se deterioreaza rapid atat pe plan intern cat si in restul Uniunii Europene. Anumite surse, din apropierea negocierilor, au declarat ca FMI a estimat o scadere cu 4% a PIB in 2009.

Ministrul Finantelor a admis ieri doar posibilitatea ca economia sa scada cu mai mult de un procent, insa nu a precizat amplitudinea fenomenului. Reprezentantul Romaniei la FMI, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, nu ne-a confirmat ipoteza unei recesiuni de 4% a economiei romanesti, insa a declarat ca in actuala conjunctura a economiei mondiale cifrele se pot schimba de la o saptamana la alta.

"Nu cunosc estimarile deoarece nu au aparut inca documentele finale, insa pot spune ca evaluarile noastre indica o contractie mai mare de 1% a economiei romanesti pentru acest an", a spus Tanasescu, adaugand ca deteriorarea economiilor din tarile UE a innegrit perspectiva Romaniei. "Raul vine din deteriorarea economiilor din Europa. Pentru Romania, asta poate insemna reducerea finantarilor, blocarea creditarii, care ar avea ca efect o stopare a activitatii economice", spune Tanasescu. El spera ca injectia de lichiditati pe care o va primi Romania de la FMI si UE sa imbunatateasca atat performanta, cat si perspectiva de rating a economiei romanesti in partea a doua a anului. Potrivit unor estimari, Romania ar putea imprumuta de la FMI si UE 19 miliarde euro.

Economia cade cu -2, -3% in trimestrul I
Seful Comisiei Nationale de Prognoza, care a estimat la inceputul anului ca economia Romaniei va creste cu 2,5% in acest an, pe baza estimarii caruia s-a creionat si bugetul de stat, admite ca lucrurile s-au deteriorat, dar inca mai spera intr-un final de an bun, care sa atenueze caderea. "N-ati vazut ca si Amunia spune ca economia europeana da semne de revigorare?", ne-a explicat seful CNP. Deocamdata, spune Ghizdeanu, economia Romaniei va scadea cu -2, -3% in primul trimestru, influentata de caderea exporturilor. "Pe baza datelor din primele doua luni, estimam o scadere a PIB in primul trimestru intre 2% si 3%. Mai aproape de 3%", a nuantat Ghizdeanu.

Ipoteza recesiunii mareste suma imprumutata


Faptul ca autoritatile admit ca va fi recesiune in acest an nu ii surprinde pe analisti. "Noi vedeam o scadere cu 3,5% a PIB, in conditiile in care s-au comprimat atat consumul, cat si investitiile in economie", ne-a spus Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Autoritatile admit acum ipoteza unei recesiuni de care se jenau in urma cu cateva luni, deoarece, in functie de amplitudinea scaderii, se pot negocia mai multi bani. Mihai Tanasescu ne-a lamurit ca suma pe care o negociaza Romania cu FMI si UE depinde de amplitudinea nevoilor de finantare atat a deficitului de cont curent, cat si a celui bugetar. Mai mult, ne-a spus Tanasescu, Fondul si-a schimbat filosofia si nu va impune nici cresteri de taxe, nici austeritate maxima bugetara.

"Nu stim de la ce contractie se pleaca, insa necesarul pachetului financiar negociat trebuie sa acopere deficitul de cont curent si cel fiscal", ne-a spus Tanasescu. Reprezentantul Romaniei la FMI nu a spus ca Fondul va accepta un deficit fiscal mai mare de 3%, in conditiile in care Romania il va reduce gradual in urmatorii doi-trei ani. In plus, FMI va accepta o majorare a cheltuielilor pentru ceea ce el numeste "componenta sociala": somaj, reconversie profesionala, salariul minim pe economie si ajutorarea celor vulnerabili.


Tags: FMIacordrecesiuneeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Fondul Monetar international negociaza cu tara noastra pe baza unui scenariu de recesiune severa 19/03/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."