Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ar putea fi reduse dobanzile la credite de catre un acord facut cu FMI 18/03/2009



Romanii ar putea plati dobanzi mai mici la creditele in lei cat si la cele in valuta, daca vom reusi sa primim banii de la FMI. Mecanismul este simplu: banii de la FMI vor ajunge in rezerva valutara a BNR, bani pe care aceasta ii va folosi atat pentru a "alimenta" piata monetara cu lichiditati, cat si pentru a sustine, daca va fi nevoie, moneda nationala. In felul acesta bancile vor avea mai multi bani la dispozitie pentru a se imprumuta, ceea ce ar trebui sa duca la scaderea dobanzilior.

“Exista toate sansele ca dobanzile sa scada dupa acordul cu FMI. Acest lucru ar permite BNR sa reduca rezervele minime obligatorii la lei, ceea ce va insemna mai multi bani pe piata. Acordul aduce insa si un spor de credibilitate, ceea ce ar putea insemna ca bancile din Romania vor putea imprumuta mai ieftin, nu cu mult, euro de pe plan extern, ceea ce ar trebui sa se vada si in dobanzile la nivel de consumator”, a declarat pentru Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Daca scad dobanzile la credite, vor scadea si cele la depozite

In momentul de fata, dobanzile la creditele ipotecare in euro variaza intre 8,5% la BCR si 13,5% la UniCreditTiriac Bank. In cazul creditelor de consum in lei cu garantie ipotecara, dobanzile variaza intre 17% si 19%. Cele fara garantie ipotecara, considerate mai riscante, ajung si la dobanzi de 24%.

Unele banci au inceput deja, fara o neaparata legatura cu acordul cu FMI, sa taie din dobanzi. Banca Transilvania, de exemplu, a anuntat marti ca a redus dobanzile la creditele in lei pentru persoanele fizice cu 1-2 puncte procentuale pana la 15%-15,5%.

Anuntul a fost facut chiar de directorul general al bancii, Robert Rekkers, care a precizat ca se asteapta ca si alte banci sa inceapa sa scada din dobanzi. „Astept o anumita relaxare in Romania pentru dobanzile la creditele in lei, care ar trebui sa mai scada cu 1,5-2 puncte procentuale in piata“, a declarat Rekkers.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

El a precizat insa ca ar putea scadea nu numai dobanzile la credite ci si cele acordate la depozite, care in momentul de fata sunt destul de mari. Pentru a atrage bani de la populatie, bani folositi pentru a putea da credite, bancile au dus in ultimele luni o campanie foarte agresiva privind dobanzile la depozite. In numai cateva luni, acestea au urcat de la 10%-11% la 15%-16% sau chiar 20% in cazul depozitelor foarte mari.

Din ce in ce mai multe dosare acceptate

Brokerii de credite spun ca in ultima perioada ponderea dosarelor de credit acceptate de banci din totalul depus a ajuns pana la 70% in unele cazuri. Spre comparatie, anul trecut, gradul de aprobare era de circa 30%-40%. Fenomenul poate fi explicat atat prin reluarea creditarii de catre banci, cat si prin pregatirea unor dosare mai bune.

„In ultima perioada gradul de aprobare a dosarelor de credit trimise bancilor a crescut pana la 70%. O explicatie ar putea fi ca bancile au inceput sa acorde mai usor credite, la care se poate adauga si faptul ca romanii au invatat cum sa isi faca dosarele si la ce fel de credite se pot incadra“, ne-a declarat Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone.


Tags: dobanzicrediteeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cum ar putea fi reduse dobanzile la credite de catre un acord facut cu FMI 18/03/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."