Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerile mici din turism sunt amenintate de impozitul forfetar 10/03/2009



Reprezentantii "industriei ospitalitatii" sunt de parere ca introducerea impozitului forfetar va ingreuna activitatea pensiunilor agroturistice, care si asa sunt sufocate de multitudinea de taxe necesare omologarii si functionarii, dar pentru industria turistica in ansamblu nasura este una benefica, deoarece va elimina turismul la negru.

"Agentiile de turism nu vor fi afectate si nici avantajate de introducerea impozitului forfetar, intrucat 90% din acestea au functionat in profit. Insa pentru domeniul turismului in ansamblu masura ar putea avea efecte pozitive, pentru ca elimina turismul la negru. Se vor atrage venituri suplimentare la buget de acolo de unde chiar exista, din micile firme din turism, care se declara in pierdere. Cu cat o firma este mai mare, cu atat evaziunea tinde spre zero in turism", a declarat vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Mircea Vladu.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca guvernul intentioneaza sa introduca impozitul forfetar in locul impozitului pe profit “ pentru sutele de mii de firme care inregistreaza pierderi”, pentru a avea un control mai bun asupra platii taxelor si impozitelor. "Vrem sa introducem impozitul forfetar, renuntand la impozitul pe profit pentru sutele de mii de firme care inregistreaza pierderi, cum ar fi hoteluri, restaurante si alte mestesugarii", a explicat Pogea.

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Turismului Rural si Ecologic din Romania (ANTREC) sustin in schimb ca introducerea impozitului forfetar va ingreuna si mai mult activitatea pensiunilor rurale, care oricum fac fata cu greu taxelor si impozitelor.

Totusi, "turismul «la negru» a luat amploare, iar pensiunile omologate, care functioneaza legal, sunt primele afectate de concurenta neloiala", ne-a declarat Cristina Partal, presedinte ANTREC. Cu toate acestea, decizia de a functiona la negru este intr-un fel justificata, avand in vedere multitudinea si costul ridicat al taxelor aferente omologarii, sustine presedintele ANTREC. "Nu stiu cat va afecta criza financiara activitatea pensiunilor, insa cu siguranta noile reguli impuse pentru ca o pensiune sa functioneze legal vor afecta negativ dezvoltarea acestei categorii de structuri de primire turistica", precizeaza Cristina Partal.

Aceasta spune ca, la nivelul anului 2008, circulatia turistica in cadrul pensiunilor agroturistice a inregistrat o crestere de 20% fata de anul precedent. "Pentru sfarsitul anului 2008, nu putem spune ca am fost afectati de criza financiara, deoarece majoritatea pachetelor de sarbatori au fost achizitionate inca din toamna.

Inceputul anului 2009 este oricum considerat in industria ospitalitatii perioada de extrasezon. Consider ca ne putem face o imagine reala incepand cu luna martie, cand vor fi lansate ofertele de Paste si continuand cu perioada sezonului de vara", mai spune reprezentanta ANTREC. Chiar daca activitatea pensiunilor se va comprima in 2009, pe fondul crizei financiare, reprezentantii industriei nu anticipeaza disponibilizari de personal, deoarece in 70% din pensiuni proprietarii si familie acestora asigura serviciile pentru turisti.

» Pensiunile cumuleaza 15% din capacitatea totala de cazare
In prezent, capacitatea de cazare in pensiuni a ajuns la 6 milioane de locuri, reprezentand 15% din capacitatea de cazare a Romaniei, potrivit ANTREC, care citeaza datele Institutului National de Statistica, in timp ce in hoteluri capacitatea de cazare a ajuns la 30,8 milioane de locuri, adica 67% din totalul capacitatii. Anul trecut, circa 600.000 de turisti romani si straini au vizitat pensiunile romanesti, cu 1,3 milioane de innoptari inregistrate oficial.

Presedintele ANTREC sustine ca in prezent 3.839 de pensiuni sunt omologate si figureaza in evidentele Ministerului Turismului, cu o capacitate de cazare de 56.000 de locuri, insa numarul pensiunilor existente la nivel national este de trei ori mai mare.



Tags: turismimpozit forfetareconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Afacerile mici din turism sunt amenintate de impozitul forfetar 10/03/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."