Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Traian Basescu declara: tara noastra are nevoie de un imprumut extern 10/03/2009



In deschiderea discursului tinut luni in fata parlamentarilor, presedintele Traian Basescu a declarat ca majoritatea parlamentara si Coalitia ce guverneaza tara pot fi sansa noastra de a depasi criza. Ba mai mult decat atat, acesta a pledat pentru un imprumut extern, ca o “centura de siguranta” pentru situatia economica actuala.

"Aceasta majoritate poate fi marea sansa a Romaniei pentru a trece peste criza nu numai cu costuri cat mai mici, ci si cu costuri echitabile. In conditiile crizei avem nevoie insa si de mai multa solidaritate. Aceasta Coalitie puternic majoritara in Parlament trebuie sa fie orientata spre diminuarea efectelor crizei si pentru modernizarea Romaniei. Criza poate fi transformata intr-o oportunitate pentru Romania", a declarat seful statului.

O Romanie modernizata in perioada de criza economica va putea sa-si reia cresterea economica odata cu trecerea peste criza, le-a transmis Basescu parlamentarilor. Parlamentul trebuie sa ia masuri astfel incat sa elimine riscul unei crize duble: de incredere si de reprezentativitate, sustine seful statului. "Criza de incredere este evidenta cand avem in vedere starea justitiei. (...) Termenele lungi de judecata descurajeaza cetatenii sa se adreseze instantelor si ii incurajeaza sa-si faca singuri dreptate", a explicat el.

"Criza de incredere este si rezultatul atitudinii dominante a Parlamentului si Guvernului in privinta cheltuielilor economice. (...) Romania plateste si costul politizarii si nereformarii administratiei publice. Din cele aproximativ 300.000 de locuri de munca create in ultimii ani, mai mult de jumatate sunt din sectorul public", a precizat Basescu. In opinia sefului statului, exista un excedent de personal in administratia publica.

Traian Basescu a criticat guvernarea din ultimii ani, pentru ca, in loc sa ajute la construirea unei societati cu o clasa de mijloc puternica, a fost intarita dependenta economiei de stat. El a amintit totodata de problemele din sistemul sanitar din Romania.

In domeniul educatiei, exista premise favorabile pentru cresterea nivelului de performanta, a dat asigurari seful statului.

"In fata provocarilor crizei, Romania are avantajul de a beneficia de climatul de responsabilitate si solidaritate al Uniunii Europene. Chiar daca UE are instrumente de solidaritate destinate unor state aflate in dificultate, efortul propriu al fiecarei tari este determinant pentru iesirea din criza", este mesajul lui Traian Basescu. "In Romania, a depasi criza inseamna a munci mai mult si mai bine", a adaugat el.

"Solicit Guvernului si partenerilor sociali sa propuna numai solutii care nu incalca regulile de piata", a spus Basescu, precizand totodata ca este necesara planificarea cheltuielilor bugetare pe urmatorii trei ani. De asemenea, trebuie acordata atentie speciala celor mai vulnerabili, crede seful statului, altfel, solidaritatea sociala fiind in pericol.

Utilizarea resurselor financiare disponibile este una din cheile pentru dezvoltarea economica in 2009, a spus Basescu, potrivit caruia Romania are la dispozitie noua miliarde de euro din credite si fonduri structurale neutilizate. "Un total de noua miliarde euro, din care, daca am reusi in acest an sa utilizam 3-4 miliarde, am putea spune ca ne-am facut datoria fata de romani", a declarat seful statului.

"Avem un aparat birocratic urias ce are o ineficienta profunda. In timp ce zeci de mii de oameni isi pierd locurile de munca, bugetarii sunt in procese pentru acordarea de sporuri", a adaugat el. Astfel, Guvernul si Parlamentul nu mai controleaza bugetul statului, ci alta putere exercita controlul asupra bugetului prin procesele intentate in acest sens, crede Traian Basescu.

"Marea problema a Romaniei o reprezinta datoria sectorului privat, de 24 de miliarde de euro", a subliniat seful statului, atragand atentia asupra necesitatii finantarii a parte din datoria privata. "In aceste conditii, Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern", le-a spus Basescu parlamentarilor.

"Uniunea Europeana nu are instrumentele de control a utilizarii banilor. Daca dorim sa accesam fonduri, trebuie s-o facem in parteneriat cu FMI. Repet, noi nu avem nevoie de credite pentru sustinerea bugetului sau a obligatiilor de plata a statului. Avem insa un deficit de cont curent si o datorie a sectorului privat. Un asemenea imprumut ne va face mai rezistenti la o posibila deterioare a economiei pe care nu o putem anticipa", a explicat presedintele.

"Criza economica poate fi mai adanca decat apreciem acum. Reforma statului, plus austeritate, plus solidaritate egal sansa pentru Romania", a conchis seful statului.



Tags: imprumut externcriza economica


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Traian Basescu declara: tara noastra are nevoie de un imprumut extern 10/03/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"