Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Temperarea cererii si cursul valutar incetinesc inflatia si rata anuala 09/03/2009



Conform unor analisti intervievati de Mediafax, in contextul stabilizarii cursului valutar si al temperarii cererii interne, inflatia lunara a scazut de la 1,24% in luna ianuarie la 0,5% in luna februarie, in timp ce rata anuala s-a redus de la 6,71% la 6,5% .

Cei sase analisti estimeaza ca preturile de consum au crescut in februarie cu 0,3 - 0,7% fata de luna precedenta si cu 6,34 - 6,7% in termeni anuali.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, miercuri, 11 martie, datele privind indicele preturilor de consum in luna februarie.

Atat economistul ING Bank Romania Nicolaie Chidesciuc, cat si dealerul Millennium Bank Ciprian Dascalu considera ca rata inflatiei a fost in februarie de 0,5%, respectiv de 6,5% in termeni anuali. Chidesciuc considera ca in februarie nu a mai existat presiunea din partea cursului, in contextul in care deprecierea monedei nationale a fost limitata de banca centrala."Ne asteptam ca si presiunea din partea cererii sa se diminueze tot mai mult, ceea ce ar trebui sa alimenteze cresteri foarte mici ale preturilor", a adaugat economistul ING Bank.

El previzioneaza ca procesul de dezinflatie va continua pana in luna iunie, dar ca exista riscul intreruperii acestuia in a doua jumatate a anului, cu o accelerare a ratei inflatiei pana la 8% la finele anului.

Cei doi analisti au opinii similare si in privinta reducerii inflatiei in martie la 0,4% si respectiv la o rata anuala de 6,2%.Totusi, Dascalu considera ca inflatia va decelera pana la finele anului la 4,4%.

Totodata, economistul-sef al BRD -Groupe Societe Generale, Florian Libocor, anticipeaza pentru februarie o crestere a preturilor de consum apropiata de media estimarilor analistilor, respectiv de 0,3% fata de ianuarie si de 6,6% in termeni anuali."Factorii care au condus la incetinirea inflatiei in luna februarie au fost stabilizarea cursului de schimb si a pretului produselor din grupa Ģenergieģ, precum si temperarea cererii interne", a spus Libocor. Acesta anticipeaza o rata a inflatiei de 5% pentru finele anului 2009, considerand ca, avand in vedere tendinta globala de scadere a preturilor de consum, acest nivel este "usor pesimist, insa precaut".

Economitul-sef al UniCredit, Rozalia Pal, si economistul RBS Catalina Constantinescu au estimari asemanatoare in legatura cu evolutia ratei inflatiei in februarie, de 6,34% si 0,35%, si respectiv de 6,4% si 0,4%."Vad o decelerare a ratei anuale si lunare a inflatiei, datorita temperarii deprecierii leului. Stabilitatea monedei nationale determina stabilitatea preturilor serviciilor. In plus, mai avem preturile la combustibili, care au ramas la un nivel redus, ceea ce se reflecta la produsele finite. De asemenea, nu am avut nicio crestere de accize sau preturi administrate", a spus Pal. Ea anticipeaza ca inflatia va continua sa scada, pana la un nivel de 4,7% in luna decembrie 2009, iar rata medie va fi de 5,4%.

Si Constantinescu considera ca reducerea inflatiei in februarie are in primul rand ca motiv deprecierea mult mai redusa a leului, respectiv stabilizarea cursului la 4,3 lei/euro."In principal, este o chestiune sezoniera sa avem inflatie mai mare in luna ianuarie", a afirmat economistul, mentionand, printre altele, majorarea accizelor la combustibili si tutun in ianuarie, din cauza recalcularii cursului, si majorarea asigurarilor auto de la inceputul fiecarui an.

Ea a revizuit estimarile privind inflatia de la finele anului de la 4,5 - 4,6% la 5%, din cauza ca inflatia a depasit asteptarile in ianuarie."Cred ca scaderea consumului va afecta clar evolutia preturilor, in sensul decelerarii inflatiei", a incheiat Constantinescu, care anticipeaza pentru martie o rata a inflatie de 0,3% si respectiv 6%.

Cel mai pesimist dintre analistii intervievati de MEDIAFAX a fost economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, care previzioneaza ca inflatia s-a redus in februarie la 0,7% in termeni lunari, iar rata anuala la 6,7-6,8%."Astept o crestere semnificativa, chiar de pana la 10%, pe medicamente, care au o pondere destul de mare in cosul de consum. Medicamentele s-au ajustat la 1 februarie din cauza cursului de schimb. In plus, mai exista deprecierea monedei nationale si preturile la combustibil. Deprecierea leului din lunile anterioare inca se mai observa pe segmentul alimentelor", a spus Dumitru.El previzioneaza ca inflatia se va tempera la 0,3%, respectiv 6,3% in luna martie.

In luna februarie 2008, rata inflatiei s-a ridicat la 0,7%, in timp ce inflatia anuala era de 7,97%.

In prima luna a acestui an, evolutia inflatiei a depasit asteptarile tuturor analistilor intervievati de MEDIAFAX, intrucat s-a accelerat cu aproape un punct procentual, la 1,24%, de la 0,23% in decembrie, in timp ce rata anuala a urcat de la 6,3% la 6,71%, potrivit datelor INS.

Banca Nationala a Romaniei a fixat pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, si prognozeaza ca indicatorul se va plasa la 4,5% in luna decembrie.



Tags: inflatie lunararata anualacurs valutareconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Temperarea cererii si cursul valutar incetinesc inflatia si rata anuala 09/03/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."