Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care au fost efectele crizei asupra economiei romanesti 05/03/2009



Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in anul 2008 economia tarii noastre a inregistrat o crestere de 7,1%, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007 dar sub estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) de 7,9%. Aceasta diferenta provine in mare parte din rezultatul slab inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut, cand economia a inregistrat o crestere 2,9%, fiind cel mai slab ritm de apreciere din ultimii noua ani.

Industria a fost victima principala a crizei economice, care a inregistrat o scadere de 7,7% fata de perioada similara din 2007, in timp ce activitatile imobiliare, financiare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi au scazut si ele cu 1,5% fata de aceeasi perioada de referinta.

In timp ce industria a fost afectata de scaderea sau chiar anularea comenzilor pentru export sau pentru piata locala, consumul populatiei a scazut si el datorita veniturilor in scadere.

Ratele mai mari la banci la creditele luate in valuta, tendinta de economisire si inghetarea sau scaderea salariilor din mediul privat, daca nu chiar pierderea locului de munca, au determinat reducerea consumului final al gospodariilor populatiei cu 4,7%, cea mai mare scadere fiind in cazul serviciilor prestate populatiei, respectiv de 14,7%.

Scaderea consumului reflecta un standard de viata mai scazut

Simplu spus, scaderea consumului, in special la servicii, inseamna ca romanii au trait mai prost, cu un standard de viata mai scazut, in ultimele trei luni din 2008 fata de aceeasi perioada din anul precedent.

„Serviciile insotesc dinamica unui standard de viata. La categoria produse de consum este evident ca scaderile vor fi mai mici, pentru ca sunt lucruri la care nu poti renunta, cum ar fi mancarea. E normal ca ajustarea sa vina de pe sectorul de servicii. Adica romanii vor taia de acolo de unde se poate. Scaderea cresterii economice este evidenta. Au scazut vanzarile din magazine. Vor scadea serviciile turistice, se vor cumpara mai putine masini, prin leasing, de exemplu”, a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii Euroke Pensii. Daca pentru anul trecut Romania se poate lauda cu o crestere economica mult peste media europeana, lucrurile stau mai prost cand vine vorba de anul in curs.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat miercuri ca el personal se bazeaza pe un pronostic de crestere economica de 1,5%-2% in 2009. Bugetul pe anul in curs a fost alcatuit avand ca baza o crestere economica de 2,5%. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca se asteapta ca in primele trei luni ale acestui an cresterea economica sa fie sub 1%, in timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat doar, fara a da o cifra exacta, ca este de un optimism prudent. Lovitura de gratie pe care ar putea sa o primeasca Romania anul acesta ar fi un an agricol dezastruos, ceea ce ar putea, in anumite conditii, impinge Romania in recesiune. In cadrul raportului anual de convergenta trimis de Guvern catre Comisia Europeana, ministerul precizeaza ca in cazul unei scaderi si mai mari a economiei europene si a unui an agricol prost, exista pericolul ca economia locala sa intre in recesiune.



Tags: criza economicaindustrieefectele crizei


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Care au fost efectele crizei asupra economiei romanesti 05/03/2009
Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."